Пречка пред международната намеса в Сирия

18122
Пречка пред международната намеса в Сирия

Анализатори предвиждат, че за САЩ или за която и да е друга западна сила ще бъде по-трудно да наложи забранена за полети зона в Сирия, ако Русия изпълни намеренията си да продаде системи за противовъздушна отбрана на съюзниците си в Дамаск.

Анализатори предвиждат, че за САЩ или която и да е друга западна сила ще бъде по-трудно да наложи забранена за полети зона в Сирия, ако Русия изпълни намеренията си да продаде системи за противовъздушна отбрана на съюзниците си в Дамаск.

Въпреки възраженията на САЩ, Франция и Израел тази седмица Москва заяви, че планира да достави усъвършенствани системи за въздушна отбрана С-300 на срещащото въоръжена съпротива правителство на сирийския президент Башар Асад.

Във вторник руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че сделката ще изиграе роля на „стабилизиращ фактор” и ще обезсърчи „някои луди глави” да планират изпращането на чуждестранни сили, които да участват в сирийския конфликт.

В тази връзка, Бен Маккуин, анализатор за Близкия изток в Университета в Монаш, Австралия, смята, че ракетите „земя-въздух” ще дадат голямо предимство на сирийските военновъздушни сили, тъй като ще ги направят способни да се противопоставят на военновъздушния флот на Запада.

„Системите С-300 имат капацитета да свалят както ракети с ядрен заряд, така и самолети, летящи на голяма надморска височина. Това означава, че притежанието на С-300 със сигурност поставя трудности пред налагането на зона със забранен въздушен достъп в Сирия”, казва анализаторът.

Няколко американски депутати призоваваха администрацията на Барак Обама да обмисли установяването на такава зона, за да попречи на сирийските сили да извършват въздушни атаки, които от две години насам убиват голям брой хора – както мирни граждани, така и бойци на опозицията.

Израел и САЩ пък призоваха Русия да не продава системите на Дамаск и изразиха опасения, че оръжията ще застрашат сигурността на Израел и ще усложнят всяко военно действие, което може да бъде предприето в Сирия.

Във вторник израелският министър на отбраната Моше Яалон засили това послание, като предупреди за възможен отговор в случай на продажба на руска ракетна технология за Сирия.

„Естествено, от наша гледна точка сделката на този етап изглежда като заплаха. Не мога да твърдя, че Дамаск е получил оръжия. Мога обаче да кажа, че в момента към Сирия не пътуват оръжейни доставки. И се надявам това никога да не стане, защото ако подобни оръжия достигнат Сирия, тогава ще знаем какво да правим”, заяви министърът вчера.

Западни източници заявиха, че Израел е провел няколко въздушни удара в Сирия по-рано този месец, изглежда за да попречи на сирийското правителство да предаде усъвършенствани оръжия на ливанската група „Хизбулла”. Израел не пое отговорност, нито отрече ударите.

Руският заместник-министър на външните работи разкритикува решението на ЕС да отмени оръжейното ембарго за основната опозиционна сила в Сирия – Сирийската национална коалиция, докато в същото време европейските санкции срещу сирийското правителство остават в сила.

Рябков обвини 27-те страни от Съюза, че „наливат масло в огъня” на сирийската гражданска война и че „опропастяват” перспективите на предложената от САЩ и Русия мирна конференция за разрешаване на 2-годишния конфликт.

При отделно изказване външният министър на Русия Сергей Лавров обвини западните сили, че предприемат „цяла серия действия”, които подкопават идеята на конференцията.

Сирийското външно министерство отправи по-остри критики към ЕС, като осъди блока, че подкрепя „терористите” в нарушение на международните закони, както и че възпрепятства международните усилия за намиране на политическо решение на конфликта.

В понеделник ЕС реши да отмени оръжейното ембарго за сирийските опозиционни сили, но европейските лидери изпратиха неясно послание относно това кога оръжейните доставки може да започнат.

Длъжностни лица заявиха, че членовете на ЕС са се споразумели да забавят въоръжаването на опозицията до 1 август, за да дадат шанс на мирната инициатива на Вашингтон и Москва. От Париж и Лондон обаче посочиха, че няма поставено условие да се чака до август за изпращането на оръжията, въпреки че правителствата в двете столици нямат непосредствени планове за оръжейните доставки.

Говорителят на Белия дом Джей Карни приветства европейското решение като израз на подкрепа към сирийската опозиция.

Говорителят на Сирийската национална коалиция също приветства вдигането на ембаргото като „положителна стъпка”, но предупреди, че ефектът от нея може да се прояви твърде късно, за да се спрат убийствата на мирни граждани от страна на проправителствените сили.

Гласът на Америка

Пентагонът отрече да се води подготовка за военна намеса в Сирия

Пентагонът не извършва подготовка за възможна военна намеса на САЩ във вътрешния въоръжен конфликт в Сирия, подчерта говорителят на Мин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com