Бивш британски министър ще чупи световен скоростен рекорд

5042
Бивш британски министър ще чупи световен скоростен рекорд
Става въпрос за скоростен рекорд за електрически автомобил, а целта е развиване над 200 мили/ч.

Лорд Пол Драйсън, бивш министър, който се преквалифицира в пилот, обяви намерението си да счуби британския и световния скоростен рекорд за електрически автомобил, съобщава Autocar. Опитът ще се проведе на 25 юни на самолетна писта в Елвингтън, Йоркшир.

Целта на Лорд Драйсън и неговия Drayson B12 69/EV е развиване над 200 мили/ч (над 320 км/ч) на дългата 3 км полоса. Така той ще подобри (евентуално) два рекорда за тежащ под 1000 кг електромобил, одобрени от ФИА: британският, чиято стойност е 151,6 мили/ч (244 км/ч), записан миналия септември, и световният, който стои близо 40 години – 175 мили/ч (281,8 км/ч).

И австралийци влизат в свръхзвуковата земна надпревара

Докато британците развиват своя Bloodhound SSC, „колониите” също работят здраво по своя проект. Целта пред Aussie Invader 5...

 

Признаваните от ФИА рекорди се измерват в рамките на 1 миля (1,61 км), което означава, че благородникът ще има само 600 м за ускорение и ще трябва да почне да спира преди края на отчитаната една миля.

Електромобилът, дело на Drayson Racing Technologies (DRT), е Lola-Judd протопит, с който DRT се е състезавал в „24 часа на Льо Ман“. Сега обаче той е оборудван с електрически мотор. Батерията с мощност 30kWh е дело на DRT, които са я „облекли“ в карбонова клетка и са я позиционирали на мястото, на което преди това е бил V10 двигателя. Така тя е станала част от структурата на шасито. Тази батерия захранва четири електромотора, по два за всяко задно колела, монтирани на мястото, където преди това е била скоростната кутия.

Мощността на електромобила е около 800 к.с., а ускорението да 100 км/ч трае малко над 5 секунди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com