Продължава изтеглянето на ПКК от Турция

6243
Продължава изтеглянето на ПКК от Турция

Продължава изтеглянето от Турция на бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) и 50-та поредна група бойци на ПКК, напуснала района на Диарбекир, пристигна в лагерите на организацията на територията на Северен Ирак, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).

В един от лагерите на организацията ръководители на ПКК с кодовите имена „Бавер Дерсим” и „Делал Амед” дадоха пресконференция във връзка с изтеглянето на бойците от Турция в Северен Ирак. Те обясниха, че това става по отправения призив от лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, който излежава доживотна присъда в затвора на остров Имралъ в Мраморно море.

Меркел: ЕС ще бъде "претоварен", ако Турция се присъедини

Партията на канцлера Ангела Меркел повтори позицията си против присъединяването на Турция към Европейския съюз. Позицията е в избир...

Досега в Северен Ирак са пристигнали групи от Бингьол, Диарбекир и Битлис. Предприети са действия подобни групи да се изтеглят и от районите на Съвас и на черноморското крайбрежие.

„Бавер Дерсим” обърна внимание, че военното раздвижване на турската армия, насочено към бойците на ПКК се оценява като подготовка за война с думите: „Защо управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) все още се въздържа да предприеме конкретни мерки? Нашите партизански сили не се изтеглят от Турция за да осигурят на ПСР нова победа на местните избори през 2014 година. Ако ПСР планира това, дълбоко се заблуждава. Не казвам това като заплаха, но угасването на нашите надежди може да предизвика огромно бедствие”.

Същият „Бавер Дерсим” посочва, че е започнало разследване на инцидента от 20 юни, когато турски военен хеликоптер, в който е имало и генерали, е бил обстрелван в района на планината Икияка и е получил четири попадения. „Този хеликоптер обаче постоянно прелиташе през границата и ни провокираше. Разследваме дали това, или някаква друга е била причината за стрелбата по него”, посочва бойният ръководител от ПКК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com