Салмънд иска шотландците да напуснат британската армия

5823
Салмънд иска шотландците да напуснат британската армия

Премиерът на Шотландия Алекс Салмънд заяви, че шотландските войници ще бъдат изтеглени от британската армия, ако референдумът за отделяне на Шотландия от Великобритания, завърши с успех, съобщава агенция "Франс прес", цитирана от "Идивиди" и КРОСС.

Според запознати, това означава че ще бъдат изтеглени няколко исторически значими единици, които от векове са част от британската армия. Това са Шотландската гвардия, Кралският полк на Шотландия, към когото принадлежи и прославения батальон "Черна стража", който участва в интервенциите в Ирак и Афганистан, както и Гардистите.

Запознати припомнят, че това е първият път, в който шотландският първи министър и лидер на сепаратистката партия СНП говори за бъдещата армия на независима Шотландия, както и за отбранителните планове на страната след излизането й от състава на Обединеното кралство. По този повод един от депутатите на шотландската националистическа партия (СНП) заяви тези дни в Лондон, че страната има право да изтегли войските си и да създаде своя армия, тъй като жителите на Шотландия "дават огромни средства за британската хазна".

Британският министър на отбраната Филип Хамънд обаче предупреди, че този въпрос не е толкова прост, колкото СНП  се опитва да го представи. Хамънд уточни, че преди да стане окончателното разделение, Шотландия ще трябва да участва активно в прехвърлянето в Англия на ядрените подводници и ракетите с бойни глави "Трайдънт", които понастоящем се намират в две военни бази на шотландска територия.

Във военните планове на Салмънд е предвидено Шотландия да има по една военоморска и авиационна база, както и по една мобилна въоръжена бригада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com