САЩ облекчават санкциите срещу Мианмар

3277
САЩ облекчават санкциите срещу Мианмар
След Вашингтон, Европейският съюз също може да отмени част от санкциите

Съединените щати облекчават някои от санкциите, наложени на Мианмар, бивша Бирма. Намерението на Вашингтон последва частичните парламентарни избори в страната. На тях партията на Нобеловата лауреатка за мир Аун Сан Су Чжи спечели депутатски места и стана първата опозиционна сила в парламента на Мианмар. Санкциите бяха наложени през 1990 година заради режима на военната хунта в страната, предаде БНТ.
 
Съединените щати ще облекчат забраната за предоставяне на американски финансови услуги и за американски инвестиции в Мианмар. Освен това Вашингтон е готов да назначи посланик в Янгон. Високопоставени представители от Мианмар ще могат да посещават Америка.

Така американската администрация реагира положително на напредъка на Мианмар по пътя й на демократизиране. Процесът започна с произведените в неделя частични общи избори, първите от 20 години насам.

Националната лига за демокрация на емблематичния опозиционен лидер в Мианмар Аун Сан Су Чжи спечели историческа победа макар и мнозинството на управляващите военни да не е разклатено. 66-годишната носителка на Нобелова награда за мир беше дълго време под домашен арест.

Светът гледаше на изборите в Мианмар и като на тест за искреността на реформите в страната. След Вашингтон, Европейският съюз също може да отмени част от санкциите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com