САЩ са готови да защитават Филипините от Китай

6326
САЩ са готови да защитават Филипините от Китай

Териториалният спор между Китай и Филипините заплашва да прерасне във въоръжен конфликт между САЩ и Китай.

Противопоставянето около оспорвания от Китай риф Скарбору се изостри до пределна степен, след като САЩ потвърдиха подкрепата си за подписания с Манила договор за отбрана, който предвижда съюзникът да бъде защитаван при териториални претенции.

В отговор от Пекин се чуват остри изявления за готовността на китайската армия „да отстои суверенитета” на териториите, които Китай смята за свои. Китайските авиокомпании вече отмениха полетите над Филипините, а туристическите агенции анулираха почивките в тази страна, пише вестник „Коммерсант”.

Нов граничен инцидент между Филипините и Китай

Нов инцидент между филипинския военен флот и китайски траулери, опериращи в Южнокитайско море, съживи напрежението между двете страни...

Конфликтът избухна миналия месец, след като филипинските власти засякоха китайски риболовни кораби край плитчините Скарбору, припомня АФП. Те се опитаха да задържат корабите, но им попречи китайски военен кораб.

Двете страни водят териториален спор за участък Скарбору в Южнокитайско море, като и двете страни изпращат кораби в района. Там се предполага, че има големи залежи на петрол и природен газ.

От министерството на отбраната на Китай отрекоха военни части да се готвят за война, въпреки предупрежденията в държавните медии, че Пекин е готов да се сражава и така да се сложи край на ситуацията.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com