Северна Корея: Ще изстреляме спътника

5610
Северна Корея: Ще изстреляме спътника
Япония приведе армията си в повишена готовност

Северна Корея няма да се откаже "никога" от правото си да изстреля "спътник за мирни цели", заяви днес официалната севернокорейска агенция КЦТА в момент, когато редица страни призовават Пхенян да преразгледа осъществяването на този проект, предвидено за средата на април и нарушаващо резолюция на ООН, предаде БГНЕС.

"Ние никога няма да се откажем от правото да изстреляме спътник за мирни цели, което е легитимно право на една суверенна държава и основен етап за икономическото развитие", посочи КЦТА, която разпространява декларации на комунистическия режим.

По-рано Пхенян съобщи, че е поканил чуждестранни журналисти и експерти - без да спомене НАСА - да присъстват на изстрелването, запланувано между 12 и 16 април, за да се отбележи 100-годишнината от раждането на основателя на страната Ким Ир Сен.

И Ху Цзинтао разтревожен от севернокорейката ракета

Китайският президзент Ху Цзинтао изрази днес "сериозно безпокойство" от намерението на Северна Корея да изстреля ракета с изкуствен с...

Декларацията е оповестена в момент, когато в Южна Корея заседава форум, посветен на сигурността на ядрените материали, за да не попаднат те в ръцете на терористи. Макар и косвено, доминираща тема на тази среща е севернокорейската ракета. САЩ и техните съюзници твърдят, че това е завоалирана маневра, за да се тества балистична ракета, което заедно с ядрените опити е забранено с резолюция на ООН.

Вчера американският президент Барак Обама заяви пред студенти в Сеул: "Искам да се обърна директно към ръководителите в Пхенян. САЩ нямат враждебни намерения спрямо вашата страна. Ние искаме мир. Но вече трябва да е ясно, че вашите провокации и продължаването на програмата за ядрено оръжие не гарантират сигурността, към която се стремите, а я застрашават". Обама също така подчерта съвсем ясно, че подходът на Пекин към своя севернокорейски съюзник "няма да сработи".

Въоръжените сили на Япония са приведени в състояние на повишена бойна готовност заради възможна заплаха от страна на КНДР.


Токио вече заяви официално, че ако ракетата прелети над японска територия, тя ще бъде унищожена. Заповедта за въвеждането на войските в повишена бойна готовност е била издадена от министъра на отбраната на Япония Наоки Танака. Едновременно с това бе окончателно решено да бъдат разгърнати противоракетните комплекси Patriot PAC-3 на островите Исигаки, Мияко и Окинава, както и в района около Токио.

КНДР планира да изстреля ракетата-носител "Унха-3" в периода 12-16 април. Ракетата ще изведе в околоземна орбита телекомуникационния спътник "Кванмесон-3" ("Сияйна звезда"). Операцията ще се проведе в чест на 100-годишнината от рождението на основателя на КНДР Ким Ир Сен - баща на починалия наскоро негов наследник Ким Чен Ир и дядо на настоящия севернокорейски лидер Ким Чен Ун.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com