Сирийските кюрди обявиха мобилизация

15859
Сирийските кюрди обявиха мобилизация

Партията на демократичното единство на Кюрдистан (ПДЕК) в Сирия обяви обща мобилизация и в Северна Сирия пристигат стотици кюрдски бойци от Турция, Северен Ирак, Иран и от други части на самата Сирия, информира електронното издание на вестник „Милиет”.

Сраженията между кюрдските бойци от ПДЕК и радикалните ислямисти, свързани с групировката „Фронт ал Нусра”, непрекъснато се засилват и ожесточават, като се разпростират и на по-широки територии в сирийската провинция Ресулайн. Твърди се, че „Фронтът ал Нусра” е започнал мащабно настъпление с танкове и тежки оръжия срещу основните позиции на ПДЕК, а сирийските кюрди са завзели ГКПП Ресулайн-Джейланпънар на сирийско-турската граница.

Бан Ки Мун: Жертвите в Сирия надхвърлиха 100 000

Над 100 000 души са загинали от началото на конфликта в Сирия, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и призова да се подновят ...

След танковата атака на радикалните ислямисти ПДЕК оповести, че тя е отблъсната, а на много други места бойните формирования на „Фронта ал Нусра” са разбити и успоредно с това обяви „Народна инициатива за Западен Кюрдистан”, призоваваща кюрдските младежи за „активно участие в съпротивата”, посочи още вестник „Милиет”.

В същото време съпредседателят на легалната и парламентарно представена кюрдска Партия на мира и демокрацията (ПМД) Селяхаттин Демирташ попита риторично какъв е проблемът и защо в Турция се вдига толкова голям шум, стигащ до чувство за национално нещастие, че към сегашните съседни държави като Сирия, Ирак, Гърция и България, в бъдеше ще се присъедини и един независим Кюрдистан, съобщи телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

Селяхаттин Демирташ участва в партийна конференция на ПМД в Истанбул и посочи, че в момента само на няколко метра от границата на Турция се осъществява "великолепна народна революция” в Северна Сирия. „За съжаление в Турция част от средите, които иначе се определят като напредничави и демократични, все още остават безчувствени към тези промени и не могат да ги осъзнаят”, подчерта съпредседателят на ПМД, визирайки основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) и нейния лидер Кемал Кълъчдароглу, посочи още телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com