Слаба избирателна активност на местните избори в Италия

4286
Слаба избирателна активност на местните избори в Италия

Италианците продължават да гласуват на местните избори в стотина градове, сред които и Рим, но избирателната активност при затварянето на избирателните секции снощи беше с 15% по-ниска спрямо 2008 година, предаде БГНЕС

Изборите ще продължат до 15:00 часа местно време, а резултатите ще станат ясни следобед. В столицата, където изборите са тест един месец след сформирането на правителство на левицата и десницата, избирателната активност към 20:00 часа по Гринуич вчера беше 37,6% спрямо 57,20% през 2008 година или спад с 20%, съобщава министерството.

Средната активност в 564-те общини, в които се провеждат избори, включително Анкона, Бреша, Пиза и Сиена, достигна едва 44,66% или с 15 на сто по-малко в сравнение с преди пет години, когато още вечерта в първия ден от гласуването тя достигна 60%.

Общо 7 милиона италианци имат право на глас. Погледите са насочени към Рим, където настоящият кмет и бивш неофашист Джани Алемано от партията на Силвио Берлускони се бори срещу Игнасио Марино, кандидат на основната лява партия, на която е член премиерът Енрико Лета.

Според последните социологически проучвания двамата кандидати имат подкрепа между 33 и 35%. При евентуален балотаж в Рим, вторият тур ще се проведе на 9 и 10 юни. Избори се провеждат главно в градове, които са затънали в рецесия и прилагат мерки за строги ограничения на разходите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com