Случаите на холера в Йемен могат да достигнат 850 000 тази година

1386
Случаите на холера в Йемен могат да достигнат 850 000 тази година
Снимка: Getty Images

Епидемията от холера, разтърсваща опустошената от войната Йемен, може да засегне 850 000 души до края на годината, предупреди Червеният кръст.

„Заболеваемостта достигна до колосални размери”, заяви Робърт Мардини, директор на организацията за Близкия и Средния изток.

Холерата обхвана цял Йемен, 480 000 са заразени

Епидемията от холера в Йемен се е разпространила в почти всички провинции на страната, заразени са повече от 480 хиляди души. Това съо...

Унищожаването на инфраструктурата на Йемен след повече от две години война между подкрепяното от Саудитска Арабия правителство и шиитските бунтовници, които контролират столицата Сана, позволи на епидемията от холера в страната да се превърне в най-голямата в света. "През юли споделихме притесненията си, че броят на заболелите може да достигне 600 000 до края на годината. Сега вече прогнозираме най-малко 647 000", заяви Мардини.

"Според най-лошия, този брой ще достигне до 850 000 до края на годината", каза той, подчертавайки, че ситуацията все още не е под контрол.

Световната здравна организация съобщи по-рано тази седмица, че 2 065 души са починали до момента от болестта. Експертите заявиха, че това е най-страшната съвременна здравна криза и се разпространява бързо поради влошените хигиенни и санитарни условия, докато милиони хора в цялата страна нямат достъп до чиста питейна вода.

По-малко от половината от здравните заведения в страната функционират, много здравни работници не са получавали заплата от почти година, а по-малко от 30% от необходимите медикаменти пристигат в Йемен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com