Спряха процеса срещу Брайвик

3578
Спряха процеса срещу Брайвик
За да бъде решено дали да бъде отстранен един от съдиите

Процесът срещу крайнодесния норвежки екстремист Андреш Беринг Брайвик временно е спрян, след като прокурорите и защитата поискаха един от съдиите по делото да бъде отстранен, съобщава АФП.

Прокуратурата и адвокатите на защитата поискаха да бъде отстранен един от петимата съдии по делото, който ден след атаките през миналия юли, е написал в социалната мрежа „Фейсбук”, че Брайвик трябва да бъде екзекутиран.

Адвокатът на Брайвик разказа за причините да поеме защитата му

Като член на Лейбъристката партия, която беше обект на атаките на Андерш Брайвик, Гейр Липещад на пръв поглед не е човек, който би поел...

Днес е вторият ден на съдебния процес срещу крайнодесния екстремист, който е обвинен в терористична дейност и масово убийство заради атаките в Норвегия през миналия юли, при които загинаха 77 души.

Днес Брайвик трябваше да говори пред съда. Пет дни и половина са предвидени за показанията на крайнодесния екстремист и мнозина се опасяват, че той ще се опита да популяризира своята ислямофобска идеология, която според него, оправдава „жестоките, но нужни атаки”.

По време на първия ден на процеса в понеделник подсъдимият призна, че е извършил атаките през миналото лято, но не се призна за виновен по обвиненията за терористична дейност и масово убийство. Брайвик заяви, че е действал, за да защити Норвегия от мултикултурализма и исляма. Очаква се съдебният процес да продължи 10 седмици.

 

Брайвик може да отговаря за действията си

Норвежкият сериен убиец Андерш Беринг Брайвик не страда от психично заболяване и може да отговаря за действията си, гласи резултатът ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com