Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градушка нанесе тежки щети в три области

14 юни 2024, 06:10 часа • 3992 прочитания

Проливен дъжд и градушка нанесоха сериозни щети в различни части на България на 12 и 13 юни. Великотърновско, Ботевградско и Казанлъшко бяха сред засегнатите региони, предаде БГНЕС.

Около 19 часа на 12 юни проливен дъжд превърна великотърновските улици в реки. Имаше сигнали за паднали клони и наводнени дворове, а електричеството в курортното село Арбанаси прекъсна. По същото време градушка удари района на град Левски.

Още: Буря повали дървета в Казанлък, ето къде се изсипаха градушки (СНИМКИ И ВИДЕО)

Градушката нанесе сериозни щети

Великотърновското село Шереметя също беше връхлетяно от градушка. От местните автокъщи съобщиха, че колите за продан са с изпонадупчени предни капаци и покриви. Страничните огледала са наранени, има щети по прозорците. Автомобилите не са нерегистрирани, без застраховки „Гражданска отговорност” и „Автокаско”.

На 13 юни във Велико Търново започна отстраняването на щетите, причинени от бурята. Кметът на старата столица Даниел Панов свика извънреден кризисен щаб още на 12 юни, а на 13 юни 3 общински комисии посетиха всички райони на града и населените места, за да опишат щетите.

Силен вятър нанесе щети в Казанлък, а в населените места в региона е валяла градушка. В пожарната служба в Казанлък постъпиха множество сигнали за паднали дървета и клони. На терен пристигнаха няколко пожарни екипа, както и аварийни екипи на Община Казанлък и на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Два пожарни екипа отидоха в град Шипка, където има множество паднали дървета и клони, както и наводени къщи и нанесени щети по автомобили и покриви.

Градушка с размера на яйце нанесе тежки щети в Ботевград и околните села на 13 юни. Появи се информация за изпочупени керемиди и прозорци. Повредени бяха автомобили, има и унищожена реколта, паднали дървета и клони. Има убити от ледените късове птици.

Още: Гръмотевични бури и опасност от градушки и днес

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес