Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеевски иска да е премиер - Борисов или е в шок, или скоро ще бъде

13 юни 2024, 09:39 часа • 24075 прочитания

Попитали Наполеон: “Има ли нещо по-страшно от опиянението?” Той отвърнал: “Да - опомнянето!”. Та и с изборните победи е така - първо викаш ура, после си скубеш косите, защото винаги се стига до въпроса кой взема решенията и кой ги изпълнява.

В играта за по-по-най-велик български политик има и смешки, разбира се. Но има и сериозни неща като например това в чии ръце ще отиде управлението на държавата.

Веднага след изборите Делян Пеевски недвусмислено показа, че много, ама наистина много иска да управлява и Бойко Борисов вероятно е забелязал това. Ако не е, дано някой да му го каже. Защото когато Пеевски иска нещо, обикновено го постига. И да бъде премиер със сигурност е сред първите му желания. Още: Пеевски прикани Борисов да го извика за разговори за правителство

Мандатът обаче е в ГЕРБ и ако лидерът на тази партия реши, може доброволно да отстъпи премиерското място на "стратегически партньор" в името на "стабилността". Или пък да не го направи, както изглежда към момента. Защото, ако е бил дал Борисов такъв нишан, нямаше да бъде "приканван". Опънал се е нещо, поне така изглеждат нещата към днешна дата. За спасяването на Отечеството обаче има доста мераклии и май все повече стават, та все ще се намери бройка за мнозинство, водено от ГЕРБ. Вече дори БСП прояви симптоми на гъвкавост, какво остава за другите, особено за тези, които едва-едва влязоха в този парламент.

Още: Журналист: Правителство на ГЕРБ и ДПС ще е експлозия, ще е смазано от протести

Единствено от "Демократична България" (ПП и те, изглежда) категорично обявиха, че ще бъдат опозиция. Останалите ще се бутат за място под Магнолията и някои вероятно ще се уредят. Въпросът е дали Борисов доброволно ще възкачи Пеевски на премиерския пост, за да играе после самият той за президент, каквито слухове вече се чуха. Е, ако много му се помолят, ще си стане генералът и президент накрая, защо не, макар в момента да не му е баш приоритет.

Още: Този път Борисов няма да пропусне президентския пост: Говори Румяна Бъчварова (ВИДЕО)

Това обяснява донякъде и нападките на Пеевски към Радев в същото послание, базирано, естествено, върху евроатлантизма. Ето какво дословно признава съпредседателят на ДПС: "Веднъж вече предотвратих опит на Радев да се инсталира на гърба на хората като политически властелин с проект "Трети март". И сега няма да допуснем това да се случи и го гарантирам като лидер на ДПС."

Още: Само с единия евроатлантизъм не става, трябва си и кеш

Хайде да поразтълкуваме. Как точно е "предотвратил" лидерът на една партия появата на друга? И върху кои точно евроатлантически принципи е базирана заканата, че няма да допусне това? Всичко ли в България се случва с неговото "допускане"? И ако е така, що за демокрация обитаваме, дами и господа, другарки и другари?

Още: Пеевски нарече Радев "мистър кеш" и го призова за оставка (ВИДЕО)

Можем да погледнем и малко числа - те винаги разкриват безпристрастната истина.

През 2021 г. за ГЕРБ-СДС са гласували 642 165 души, което тогава е било 23.51% от общия брой гласове. За ДПС в същите избори са гласували 292 514 или 10.71%.

На изборите през 2024 г. ГЕРБ-СДС са получили 530 602 - с цели 111 563 гласа по-малко, но пък взетият процент е леко нагоре - 24.70%. За разлика от този спад в абсолютното число на ГЕРБ, ДПС, вече с Пеевски начело, сега взе 366 562 гласа. Увеличението е със 74 048 души, което обаче прави 17.07% от общия брой.

Наред с осезателната разлика в процентното измерение, дължаща се на масовото неучастие на избирателите в последния вот, в резултата на ДПС прави впечатление и друго. Абсолютният брой гласове, макар и да не достига стоте хиляди, е съизмерим със спада в подкрепата за ГЕРБ. Анализаторите тепърва ще тълкуват откъде се е получило това преливане, но за непредубедените е видно, че то е базата, на която Пеевски стъпва, за да "приканва" Борисов към действие. А той мълчи засега. Или е в шок, или скоро ще бъде.

Но какво ще се разберат двамата няма почти никакво значение за онези, които не гласуваха. Те отново няма да бъдат парламентарно представени. Наивно е да смятаме, че това е просто ей така. Не е случайно, че отвратителните са оставени да извират отвсякъде. Целта е точно отвратените да не гласуват. И тя беше постигната.

Още: Окончателно: ЦИК обяви най-ниската избирателна активност в демократичната история

Не е нормална тази система, колкото и да изглежда демократична. И тя може скоро да бъде променена - дали чрез промяна към мажоритарен вот или към президентска република, тя няма как да остане така.

И понеже за такава промяна работят доста хора от по-невидимия политически спектър, Пеевски отсега заплашва, че "няма да позволи".

На ход е Борисов и сега е по-важно той дали ще позволи да му извиват ръцете "в името на стабилността".

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес