Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинската централна банка понижи основната лихва

13 юни 2024, 16:03 часа • 793 прочитания

Украинската централна банка понижи основната си лихва с 50 базисни пункта до 13% заради по-ниската от очакванията инфлация.

Още: Руската централна банка готви увеличаване на и без това огромната лихва

В изявление на банката се посочва, че намаляването на лихвите на трето поредно заседание е в съответствие с политиката ѝ, насочена към поддържане на привлекателността на спестяванията в местната валута гривна, а също и към подпомагане на заемите, които са необходими за икономическото възстановяване на Украйна във време на война.

По-ниска инфлация

Потребителската инфлация през май беше по-ниска от очакваната, достигайки 3,3% на годишна база, повлияна от меката зима, която увеличи предлагането на храни и намали натиска върху бизнес разходите. Въпреки това през следващите месеци се очаква умерено ускоряване на инфлацията с потенциално излизане от целевия диапазон до края на годината.

Украинската централна банка прогнозира намаляване на рисковете за сигурността и нормализиране на икономическите условия през следващите години, но посочва, че продължаващата война и несигурността относно времето на нейния край остават значителни фактори за несигурност.

Украйна обяви рекордни валутни резерви

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес