Срещата на Еврогрупата завърши със скандал

3642
Срещата на Еврогрупата завърши със скандал

Срещата, на която трябваше са се реши кой ще е следващият президент на влиятелната Еврогрупа и кой ще получи място в Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), завърши с гневни изблици, предизвикани от австрийската финансова министърка, предаде БГНЕС.

Настоящият президент на Еврогрупата Жан Клод Юнкер сложи край на срещата преждевременно и излезе преди финансовите министри, членовете на централните банки и представителите на Европейската комисия дори да са обсъдили кандидатите за постовете.

Той не присъства на началото на по-голямата среща на финансовите министри на държавите-членки на Европейския съюз по-късно днес. Така се стигна до отлагане на решението за това дали представителят на Люксембург Ив Мерш ще заеме място в УС на ЕЦБ и за това кой ще наследи сънародника му Юнкер като президент на Еврогрупата.

Юнкер беше разгневен от австрийската финансова министърка Мария Фектер, която обяви, че Еврогрупата е постигнала отделно споразумение за капацитета на спасителния фонд срещу дълговата криза. "Днес не беше възможно да се вземе решение. То беше отложено за средата на април", заяви видимо гневният Юнкер при напускането на сградата, където трябваше да се проведе пресконференция. "Нямаше никакъв смисъл да се провежда пресконференция, защото австрийският финансов министър вече съобщи споразумението, докато срещата все още не беше завършила", каза още президентът на Еврогрупата пред журналистите, докато чакаше асансьора, който да го отведе до хотелската му стая.

След това датското председателство на ЕС отмени пресконференцията, което се случва рядко. Говорител на Фектер съобщи, че министърката се е извинила на Юнкер и само дала обща информация на репортерите за преговорите по дълговата криза, като им казала, че Юнкер ще направи официално изявление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com