Тройката иска отмяна на задължителната военна служба в Гърция

18199
Тройката иска отмяна на задължителната военна служба в Гърция

Предварителен вариант на позиция на Европейската комисия включва предложение за отмяна на задължителната военна служба в Гърция. На страница 24 е отбелязано, че през периода 2000-2009 г. Гърция е имала неизменно най-високите разходи за отбрана от всички страни-членки на Европейския съюз като процент от Брутния вътрешен продукт. След това се отбелязва, че меморандумът е довел до намаляване на тези разходи.

Изложението представя план за намаляване на функционалните разходи с 62% и на заплатите и пенсиите във въоръжените сили с 41% през периода 2009-2016 г. Параграфът завършва с фразата: „Това не означава, че не може да бъде постигнато по-нататъшно рационализиране на разходите, но то ще изисква разширяване на употребата на електронните доставки (e-procurement) и отмяна на задължителната военна служба”.

Майката на Папандреу укривала 550 млн. евро

Скандалът, който тресе Гърция, свързан с т.нар. списък „Лагард” – на заможните гърци, които укриват доходите си в см...

Източници от Министерството на отбраната обаче заявиха пред вестник „Вима”, че въпросът за отмяната на военната служба не стои на дневен ред. Според вестника, това предложение е раздразнило политическото и военното ръководство на министерството, предаде GrReporter.

Това не е първият път, когато от Тройката се опитват да се намесят във въпроси, свързани с въоръжените сили. При минали контакти на Тройката с гръцкото правителство, въпросът за драстично съкращаване на гръцките въоръжени сили е бил пряко поставян от представители на кредиторите с мотива, че разходите за тях в Гърция са по-големи, отколкото във всички останали страни от ЕС. Конкретно е искано намаляването на върхушката на въоръжените сили, затварянето на определени казарми и значителното ограничаване на назначаването на професионални редници.

Преди около една година военното ръководство предложи увеличаването на срока на службата с три месеца, но това предложение беше замразено от сегашното правителство. Същите кръгове от министерството на отбраната припомниха и други нелогични според тях искания на Тройката, които имат пряка връзка с отбраната на страната - като например евакуация на островите с малко жители, за да се намалят разходите за брегова охрана.

Гърция приема предложения за изкупуване на дълга

Гърция започва днес приемането на заявки за обратно изкупуване на държавните облигации. Предложения се приемат до 7 декември, предаде Б...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com