Турция: Фалшификатите в полезрението на чуждите компании

8154
Турция: Фалшификатите в полезрението на чуждите компании

Текстилът, луксът, а също колите, а вече и фармацията. След безспорния лидер № 1 в света на стоките ментета - Китай, Турция се очертава като европейски център на контрафакцията и то със знанието на турското правителство, което е подозирано в толерантност.

Снизхождението е безспорно и то е в центъра на тревогите на чуждестранните фирми, които се установяват на турска земя. През януари президентът на комитета Колбер, който обединява цвета на френската индустрия на лукса, се възползва от посещение в Истанбул, за да разкритикува съучастническата снизходителност на властите към "пиратите" от всякакъв род.

Турция е една от страните, които ни създават най-много грижи, оплака се Мишел Бернардо, ръководител едноименната френска фирма за порцелан. Нашите марки изразходват много пари за творчество и няма нищо по-потискащо от това да виждаш как всички тези усилия са отишли на вятъра заради копия.

В Турция фалшифицирането на стоки е широко разпространено. Малка обиколка на големия базар на Истанбул е достатъчна човек да се убеди в това. Витрините на магазинчетата безсрамно преливат от чанти от световно известни марки на цени далеч под официалните каталози.

През 2011 г. Международната търговска камара изчисли на близо 11 милиарда долара стойността на копираните стоки, внесени или произведени от Турция – далеч зад Китай, безспорният пират № 1 в света с оборот от близо 8% от ВБП или над 550 милиарда долара.

Според Международната търговска камара контрафакцията орязва всяка година данъчните приходи на турската държава с 2,4 милиарда долара и е отговорна за безработицата на 135 000 души.

Това е бедствие, обобщава Селджук Гюзенджъ, основател на Турска асоциация на текстилните марки. Тук всички големи марки дрехи и чанти се копират. От време на време полицията прави обиски за пред камерите. Тя конфискува стоки и затваря магазини, но три седмици по-късно търговията продължава като че ли нищо не се е случило.

Текстилните фалшификати идват главно от малки ателиета, които бързо се приспособяват към модата и към действията на полицията, допълва президентът на Турската асоциация на текстилните производители Джем Негрин. Според него много трудно е те да бъдат разбити.

Конфекция, кожарство, парфюмерия – това са главните мишени на производителите на турски ментета. Но учудващо е, че дейността им обхваща и фармацията, храните и резервните части за автомобили. Истинска паралелна икономика, често свързана с престъпни канали.

За да им противодействат, чуждите фирми мобилизират армия от адвокати. Битката им обаче е с несигурен изход. Макар Анкара да е подписала международните конвенции за защита на интелектуалната собственост, свободата на действие в това отношение на нейните полицаи и митничари е ограничена.

В Турция трябва да заведеш дело в съда, за да получиш конфискация, обяснява Есра Дюндар-Лоазо от адвокатската кантора Йоздиреккан-Билджич-Дюндар, кореспондент на френската кантора Гид-Лоарет-Нуел. Има също специализирани съдии, но те не са много, добавя тя. Това създава трудности, защото фалшификаторите действат там, където тези юрисдикции ги няма.

Понякога оплакванията завършват с ефективни присъди затвор, особено при рецидив. Но често наказанието се ограничава с глоби, а процедурата е дълга.

Внесохме първото си оплакване през 2007 г. и случаят още не е решен окончателно, казва Арзу Сойтюрк. Френският конструктор Рено изчислява на приблизително половин милиард евро годишния пазар за поддръжка на своя автомобилен парк в Турция. Голяма част ни се изплъзва, заявява със съжаление г-жа Сойтюрк. Необходима е армия за да се пребориш.

Повече от пропуските в законодателството на прицел е толерантността на правителството. Турция разполага с добър арсенал за защита на интелектуалната собственост, но липсва политическа воля, обобщава европейски дипломат.

Попитани от АФП турските министерства на икономиката и на митниците не пожелаха да се изкажат по въпроса.

Когато се срещнахме с турския министър на икономиката Зафер Каглаян, той ни каза колко е разтревожен от този проблем, отбелязва скептично Мишел Бернардо.

Има и такива, които се надяват на промяна. Вярно е, контрафакцията е преди всичко работни места, но от нея започват да страдат и турските марки. Това ще принуди властите да действат, изтъква Селджук Гювенджъ.

АФП / БГНЕС

Предотвратиха покушение срещу Ердоган

В Турция е предотвратен опит за покушение срещу премиера Реджеп Ердоган. Той е бил подготвен от група, принадлежаща към нелегалнат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com