Турция обяви днешната стачка за незаконна

15279
Турция обяви днешната стачка за незаконна

Турският министър на вътрешните работи Муамер Гюлер заяви, че планираната за днес общонационална стачка е незаконна, предаде АФП.

„Правят се опити хората да бъдат изкарани на улиците чрез незаконни протести под формата на стачка”, заяви Гюлер днес. „Искам да заявя, че това няма да бъде позволено”, добави министърът.

Гражданска война в Турция?

Гражданската война вече изглежда съвсем реална опция в Турция след снощното разчистване на площад „Таксим” и парка „Г...

Днес големите профсъюзи в Турция организират стачка в знак на протест срещу насилието, упражнявано от полицията срещу участниците в антиправителствените демонстрации.

В същото време стана ясно, че турската полиция е задържала 441 души във връзка със сблъсъците в Истанбул, избухнали в неделя между полицията и демонстрантите, предаде агенция Ройтерс, като се позова на адвокатска асоциация в града.

В неделя полицията в най-големия турски град през целия ден използваше водни струи и сълзотворен газ срещу хиляди антиправителствени демонстранти, които се опитваха да нахлуят отново на централния истанбулски площад „Таксим”.

Междувременно от Адвокатската асоциация в Анкара съобщиха за 56 задържани в столицата.

Булдозери разчистиха пътя на привържениците на Ердоган

Разчистването на площад „Таксим” и на парка „Гези” беше завършено с булдозери, които премахнаха барикадите и ос...

При протестите, които навлизат в 20-ия си ден, са задържани и някои лекари, съобщи телевизионният канал CNN-TURK. Полицията арестува масово всички подозрителни лица на площад „Таксим” и в района около него. Полицията разруши и оборудваните временни лазарети в района за оказване на първа медицинска помощ на ранените.

Валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу потвърди информацията, че сред задържаните при демонстрациите в Истанбул има и лекари, посочва CNN-TURK.

Междувременно и в Севернокипоръската турска република имаше демонстрация в подкрепа на "Таксим". Размириците в Турция, провокирани от разтурването на палатковия лагер в парка „Гези”, намериха отзвук и в столицата Никозия. Група демонстранти се събра в парка "Кугулу" и се придвижи до сградата на турското посолство, където предприе седяща стачка, продължила до сутринта.
Протестиращите остро критикуваха намесата на полицията в Турция срещу мирни демонстранти и скандираха лозунги против премиера Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва турската медия NTV.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com