Украйна прие на първо четене закона за руския език

3478
Украйна прие на първо четене закона за руския език

Върховната Рада - парламентът на Украйна, одобри днес на първо четене законопроект, с който се предлага значително засилване на статута на руския език в страната, като той бъде обявен за регионален в по-голямата част от територията й, предаде БГНЕС.

При гласуването проектът „За основите на езиковата политика" беше подкрепен от 234 депутати при необходим минимум 226 гласа. Преди второто четене в него може да бъдат внесени поправки, след което предстои окончателното му одобрение. Ако това стане, руският ще получи статут на регионален език в районите, където за поне 10% от населението руският е майчин език, т.е. в 13 от общо 27 административно-териториални единици.

Депутатите от най-голямата парламентарна група в украинския законодателен орган - пропрезидентската Партия на регионите, бяха блокирали трибуната и президиума на Върховната Рада, за да не позволят на опозицията отново да провалят разглеждането на законопроекта за статута на руския език в републиката, съобщава РИА Новости, предаде КРОСС.

Още от ранно утро привържениците и противниците на законопроекта започнаха акции около стените на Върховната Рада.

Украйна и Полша с общ контрол на границата за Евро 2012

От днес Украйна и Полша въвеждат съвместен контрол на границата, който ще е в сила до края на Европейското първенство по футбол, на кое...

При предишното разглеждане на законопроекта в залата на Върховната рада се завърза бой, който бе спрян след около десет минути. По време на мелето няколко народни представители бяха ранени. Един от депутатите беше закаран в болница. Пострадали са както представители на управляващата партия, така и от опозицията. На един опозиционер беше пукната главата.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com