Стратегът и втори човек в Ал Кайда може да е убит в Пакистан

3091
Стратегът и втори човек в Ал Кайда може да е убит в Пакистан

Абу Яхия ал Либи, стратегът на терористичната мрежа Ал Кайда и втори човек в ръководството й след Айман аз Зауахири, може да е убит при удар с безпилотен самолет в Северозападен Пакистан, съобщиха служители от пакистанското разузнаване, цитирани от Ройтерс във вторник, предаде Mediapool.

Ако смъртта му бъде потвърдена, това би било най-големият удар срещу Ал Кайда, откакто американски командоси ликвидираха Осама бин Ладен при секретна операция в Пакистан през май миналата година.

Обама лично следи "списъка за ликвидиране" на членове на "Ал Кайда"

Президентът на САЩ Барак Обама лично съблюдава свръхсекретен процес за определяне на това кои заподозрени членове на „Ал Кайда&rd...

Източници от САЩ потвърдиха, че Либи, който е духовник от Либия и дипломиран химик, е бил мишена на нападение вчера сутринта в племенния район в Северен Вазиристан - база на едни от най-известните радикални групировки.

Петнайсет предполагаеми бунтовници са били убити при ракетен удар на американски безпилотен самолет. Две ракети са били изстреляни по база на бунтовници в окръг Мир Али, на 25 км източно от Мираншах, главния град на Северен Вазиристан, близо до границата с Афганистан.

Ройтерс отбелязва, че може да минат месеци, преди да се установи дали Либи е убит, тъй като районите на нападения често се блокират от талибаните, а жертвите биват погребвани веднага, за да се прикрие самоличността им.

Редактор: Ая Косарова

САЩ активизират действията си в Йемен

Главният съветник на президента на САЩ Барак Обама по национална сигурност и борба с тероризма Джон Бренън е в Йемен, за разговори за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com