Унгария иска 15 млрд евро от ЕС и МВФ

2864
Унгария иска 15 млрд евро от ЕС и МВФ

Унгария е поискала стенд-бай кредит в размер на 15 милиарда евро от Международния валутен фонд и Европейския съюз, съобщи Михали Варга, ръководител на администрацията на министър-председателя Виктор Орбан, предаде БГНЕС.

"Правителството иска отпускане на кредитна линия за три години в размер на 15 милиарда евро", заяви Варга, назначен за главен преговарящ от 1 юни.

По думите му Унгария е заинтересована да подпише споразумението възможно най-скоро, но по-реалистично е да се очаква сделка в началото на есента.

Унгария помоли МВФ и ЕС за отпускането на 20 милиарда евро кредит през ноември, след като форинтът стигна най-ниското си ниво спрямо еврото и разходите по обслужването на заеми достигнаха рекордни стойности.

Двете институции обаче спряха предварителните разговори през декември, когато консервативното правителство на Унгария прие закони, които се разглеждат като заплаха за независимостта на Централната банка и свободата на пресата.

Редактор: Десислава Ушатова

Янош Адер е новият президент на Унгария

Кандидатът на управляващата партия ФИДЕС Янош Адер е избран за президент на Унгария. Той ще замести подалия оставка Пал Шмит, който б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com