В Албания правят четвърти опит да изберат президент

3258
В Албания правят четвърти опит да изберат президент

Албанският парламент трябва да проведе днес четвъртия кръг от гласуването за избор на президент, предаде БГНЕС.

Единствен кандидат е 48-годишният Артан Ходжа, предложен от партиите от управляващата коалиция. Кандидатурата на Ходжа беше обявена след безуспешната тричасова среща между лидерите на управляващата партия и на опозицията, съответно Сали Бериша и Еди Рама.

Освен Ходжа в надпреварата за президентския пост бяха Петрак Мило, съветник на премиера Бериша по икономическите въпроси, и министрите на отбраната и на вътрешните работи Арбен Имами и Буяр Нишани.

След срещата Бериша обвини опозицията, че не желае да се постигне споразумение за консенсусен президент, а Рама заяви, че няма да се съгласи с едностранни предложения. Управляващите демократи имаха свой кандидат и на първия тур, съдията от Конституционния съд Чезаир Заганиори, но тъй като опозицията не се съгласи с кандидатурата му, той не спечели вота.

Вторият и третият кръг също се оказаха безрезултатни, тъй като нямаше издигнати кандидати. Ако и днес не бъде избран президент, остава още един кръг, който според Конституцията трябва да се състои в срок от седем дни от последния проведен кръг. На него президентът трябва да бъде избран с абсолютно мнозинство.

И досегашният президент Бамир Топи преди пет години беше избран на петия кръг, когато положението беше спасено от шестима депутати социалисти, начело с Фатос Нано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com