В Русия се питат ще има ли нова първа дама

12125
В Русия се питат ще има ли нова първа дама

Разводът на руския президент Владимир Путин хвърли Русия в потрес, а експертите се опитват да разтълкуват вчерашното му неочаквано съобщение от сферата на личния му живот, като дори прогнозират на сцената да излезе нова първа дама.

Путин и съпругата му Людмила, които отдавна почти не се появяваха заедно на публични места, съобщиха в интервю по телевизията, че се разделят.

"Личният живот на Путин за първи път стана публично достояние", коментира Мария Липман, аналитик в центъра Карнеги. "Мисля, че още нещо ще последва, иначе какъв ще е бил смисълът", добави тя. От години вече пълзят слухове за връзката на президента с бившата гимнастичка Алина Кабаева, която днес е депутат, и за съдбата на Людмила Путина, като някои дори споменават, че може да влезе в манастир. През април 2008 г. в. "Московски комсомолец" беше закрит, след като спомена за възможен развод на Владимир Путин и за сключване на втори брак със спортистката.

"Натрупаха се прекалено много клюки, популярността на Путин пада и неговият имидж на ефикасен държавник се срива. Изглежда, че той е решил за по-разумно да признае, че този брак вече не съществува", подчертава Лев Гудков от независимия институт за социологически проучвания Лев Гудков. "Възниква въпросът за какво е този развод. За да се ожени той повторно? Не е изключено скоро да научим за съществуването на друга дама", смята Мария Липман. Новината е, че 60-годишният руски президент, който грижливо си изгради имиджа на мъжкар, вече е "най-добрата партия в страната", иронизира журналистът Андрей Колесников, известен със своите книги за президента.

В Санкт Петербург, родният град на Путин, където той се е запознал с Людмила, тази хипотеза присъства във всички разговори. "Възможно е също така той да се ожени скоро за някоя младичка", коментира Светлана, 54-годишна продавачка. Наложи се говорителят на Путин Дмитрий Песков да се изкаже днес пред радио Ехото на Москва, за да разсее всички тези слухове. "Погледнете деловото разписание на Путин и ще видите, ме животът му ни най-малко не е свързан със семейни отношения, а е отдаден единствено на отговорността, която поема в качеството си на държавен глава", заяви той. "В Русия хората не гледат на развода по същия начин като в САЩ. Разводите в Русия са често явление и Путин и съпругата му показаха добър образец за цивилизован развод", посочи Липман.

Снощи Путин и Людмила подчертаха, че разводът им е по взаимно съгласие, че всеки има свой живот и дъщерите им са пораснали. Макар това решение да е в разрез със социалния консервативизъм, който преобладава през последните годни в Русия, и традиционните православни ценности, проповядвани от властите, противопоставянето на това има слаби шансове да развълнува руснаците. Много либерални политици и журналисти, които са критично настроени спрямо президента, приветстваха по свой начин неговото решение. "Путин рядко говори честно. Съобщението за развода му е честно", написа в Туитър опозиционният активист Борис Немцов. "Семейният живот му тежеше отдавна, това си личеше. Той взе добро решение, което го освобождава от задължението да продължи да лъже", смята Матвей Ганаполски, коментатор в радио Ехото на Москва.

АФП / БГНЕС

Путин и Людмила се развеждат

Владимир и Людмила Путина, които обявиха намерението си да се разведат, засега още не са оформили развода документално, но това не е ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com