В Сирия 2,5 милиона души са напуснали домовете си

3981
В Сирия 2,5 милиона души са напуснали домовете си

Сирийският Червени полумесец заяви, че 2,5 сирийци са напуснали страната или са изоставили домовете си заради военните действия, продължаващи вече над година и половина, и по този начин опроверга изчисления на хуманитарни организации за 1,2 милиона, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ), предаде БГНЕС.

"Те споменават за 2,5 милиона бежанци, но смятат, че реалният им брой е още по-голям", обясни говорителката ВКООНБ Мелиса Флеминг. Хората бягат, крият се и е трудно да се установи контакт с всички тях, за да бъдат преброени, добави тя. В петък ООН съобщи, че в началото на идната година близо 4 милиона сирийци ще имат нужда от храна поради трудностите на зимния период. ВКООНБ изтегли половината от персонала си в североизточната част на провинция Хасака поради бойните действия там.

В същото време ръководителят на новата коалиция на сирийската опозиция Ахмад Моаз ал Хатиб поиска днес от международната общност "подходящи оръжия", за да се сражава със силите на Башар Асад.

"Ние имаме нужда от подходящи оръжия", за да може бунтовниците "да сложат край на страданията на сирийците и на кръвопролитието", посочи Хатиб пред АФП в Кайро, където е организирана среща на Европейския съюз и Арабската лига. Той подчерта, че новата коалиция, сформирана през нощта в неделя срещу понеделник в Доха, Катар след многочасови консултации и под международен натиск, представлява мнозинството от опозиционните сили в Сирия.

Израел е унищожил артилерийска установка в Сирия

Израелски танкове са отговорили на поредния минометен обстрел от страна на Сирия и са поразили мобилна артилерийска установка, предаде ...

"Няколко групи се присъединиха (към коалицията). Някои от тях имат резерви и ние сме в контакт с всички. Голямото мнозинство се присъедини. Това е най-силната коалиция и е представителна за вътрешността на Сирия", заяви Ал Ханиб по телефона. По-рано днес той се срещна с френския външен министър Лоран Фабиюс.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com