В Турция арестуваха още шестима генерали

4218
В Турция арестуваха още шестима генерали

Съд в Анкара нареди рано тази сутрин поставянето в предварителния арест на шестима пенсионирани генерали, обвинени, че са замесени в държавния преврат, извършен от армията през 1997 г., съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Сред арестуваните висши военни е генерал Илхан Кълъч, бивш генерален секретар на Националния съвет за сигурност", полуцивилен-полувоенен орган, който до последните години играеше основна роля при определянето на политиката на Турция.

Сред арестуваните са също така бившият главнокомандващ на военно-въздушните сили Ахмет Кьорекчъ и бившият главнокомандващ на сухопътните сили Хикмет Кьоксал, съобщи Анадолската агенция. Двама от шестимата арестувани генерали вече фактически бяха зад решетките заради предполагаемото им участие в друг план за преврат, създаден според обвинението през 2003 г. за свалянето на настоящото ислямистко консервативно правителство.

Съдът освободи четирима заподозрени. Това е петата вълна арести, свързани с държавния преврат от 1997 г., през последните месеци. Около 40 бивши висши военни вече са арестувани в Анкара в очакване на процеса им. Те са обвинени в "опит за сваляне на правителството или в частично или пълно затрудняване на дейността му", съобщи прокуратурата.

През 1997 г. група генерали отправи ултиматум на правителството на премиера ислямист Неджметин Ербакан и изведе танковете в предградията на Анкара, като го принуди да подаде оставка без насилие и проливане на кръв.

Редактор: Яна Баярова

Турция започва процес срещу бивши началници от израелската армия

Съд в турския град Истанбул днес прие обвинителния акт, който беше внесен миналата седмица срещу четирима бивши началници от израелскат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com