Въпреки санкциите, Иран изнася за Европа

3226
Въпреки санкциите, Иран изнася за Европа

Иран изнесъл през 2012 г. втечнен природен газ и деривати на стойност 7 млрд. долара за над десет страни, сред които и европейски, въпреки наложените му сурови санкции, съобщава The Washington Free Beacon, като се позовава на иранската агенция Мехр, предаде БГНЕС.

Сред клиентите на ирански газ били Испания, Холандия, Белгия, Турция и Румъния, допълва агенцията на Техеран.

Твърденията - ако са верни - будят сериозни притеснения във Вашингтон, който е стожер за санкциите срещу Техеран заради противоречивата му ядрена програма, цитира The Washington Free Beacon източник от Сената, който е работил усилено за наказателните мерки. Иран, според твърденията на Мехр, също така бил пласирал на международните пазари петролни продукти за 12,9 млрд. долара. Агенцията твърди, че Южна Корея била увеличила поръчките за втечнен ирански газ. Особено безпокойство във Вашингтон будят твърденията за ирански износ, реализиран в Афганистан и Турция.

През февруари Държавният департамент на САЩ изрази съмнения дали част от помощите за Афганистан не отиват за закупуване на петрол от Иран. Твърденията на Техеран може би са доказателство, че пари на американските данъкоплатци на практика се използват за избягване на санкциите.

Турция също се очертава като един от "финансовите ускорители" на Иран. Халкбанк, в която мажоритарен собственик е турската държава, е подложена на критика заради сделки по схемата петрол срещу злато с Иран. Трезорът е подозиран в обмяната на около 60 т. злато срещу иранско "черно злато".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com