Във Великобритания: Само за 22 държави не сме се били

18262
Във Великобритания: Само за 22 държави не сме се били

В своята история Великобритания не е воювала в само 22 държави в света. До това заключение е стигнал Стюарт Лейкок в своята наскоро публикувана книга "Всички страни, които завладяхме", предаде КРОСС.

В скандалното си четиво британецът уточнява, че (поне все още) под английска власт не са били: Андора, Беларус, Боливия, Бурунди, Централна Афика, ЧАД, Гватемала, Конго, Сан Тома и Принсипи, Люксембург, Киргизстан, Лихтенщайн, Мали, Маршалови острови, Монако, Брегът на слоновата кост, Монголия, Парагвай, Швеция, Таджикистан, Узбекистан и Ватикана.

"През вековете Великобритания е била държава, в която слънцето никога не е залязвало", твърди Лейкок.

Според най-новите проучвания, нейното влияние е било много по-голямо, отколкото се е смятало досега. Внимателният преглед на историята показва, че Англия, а по-късно и Великобритания са загубили едва 10% от всички войни, които са водили.

Авторът Стюарт Лейкок признава, че идеята за тази книга получил когато неговия 11-годишен син го запитал колко страни е завладяло Обединеното кралство. "Резултатът бе зашеметяващ дори и за мен, въпреки че сравнително добре познавам историята", казва той.

Любителят-историк уточнява, че в своето изследване е подходил по следния начин: Първо е подредил държавите по азбучен ред, след което започнал да проучва тяхната история. Там, където попадал на британски "следи" той веднага си ги отбелязвал. И така, докато най-накрая не останали само 22 държави, за които Великобритания никога не е воювала или не е изпращала свои войски.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com