Кабинетът не даде "Бузлуджа" на БСП, Горанов предлага да се събори

11823
Кабинетът не даде "Бузлуджа" на БСП, Горанов предлага да се събори
Снимка: БГНЕС

Правителството отхвърли с 12 на 7 гласа искането на БСП да получи безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху Дома-паметник на връх „Бузлуджа“.

Предложението беше внесено за разглеждане на днешното заседание на Министерския съвет от министъра на регионалното развитие и благоустройството. 

Патриотите не дават Бузлуджа на БСП

"Обединените патриоти" искат паметникът на връх Бузлуджа да остане на държавата, а не - да принадлежи на една партия като БСП. Мотивъ...

От публикуваната на сайта на правителството стенограма от дебатите става ясно, че най-голям противник на предложението е вицепремиерът Валери Симеонов. Първоначално той подчертава, че подобно решение ще е "грозен прецедент". Впоследствие изразява и съмнение дали подобен ход няма да се приеме като непозволена държавна помощ за една партия.

След като министърът на регионалното развитие Николай Ненков и вицепремиерът Томислав Дончев го уверяват, че подобен риск няма, Симеонов заявява: Извинявайте за риторичния въпрос, но да сте чули в тези 27 години някой път БСП да вземе нещо от държавата, да го възроди, да го възстанови и да й го върне в някакъв по-добър вид? 

По време на дискусията Нанков подчертава, че до момента единствено от БСП официално е изразена готовност за поддръжка на паметника.

Финансовият министър Владислав Горанов се фокусира върху това, че са нужни спешни мерки. "Вътре е пълен с графити, играят деца, той си е една забележителност, една руина, която, ако се спазват законите в държавата, трябва да дадем пари да го разрушим. Така че, ако ние имаме аргумента, че не трябва да го предоставяме на определен заявител, трябва да решим наистина какво правим с него", посочва той.

БСП реши да поиска 10 години право на ползване на "Бузлуджа"

Пленумът на БСП реши партията да поиска от държавата 10 години право на ползване на паметника "Бузлуджа". Членовете на Националния съв...

Следва включване на премиера Борисов, който обяснява, че след като преди шест години имотът е бил предоставен на БСП, а те не са направили нищо, преди влизането в сила на промените в Закона за държавна собственост от февруари тази година, които забраняват на партии да се дава държавно имущество, капанът е виден. "Прекрасно знаят, че нашият коалиционен партньор, а в една двустранна коалиция няма малък и голям партньор, ще е категорично против. Като се има предвид, че ние имаме повече министри в кабинета, ако наложим едно партийно решение, то ще мине. Сиреч, създават ни веднага тежък конфликт вътре в коалицията", обяснява премиерът.

Той развива и друга хипотеза, че ако "Бузлуджа" се даде на БСП, те ще започнат да предявяват непрекъснато претенции за съседни територии. "Вие виждате – за един опасен дори за здравето и живота на хората паметник в София се води партизанска война, подривни действия. Ако държавата тръгне да укрепва паметника на "Бузлуджа", всички ще кажат: "Добре, за какво го правите? Харчите пари! Вместо да ги дадете за пенсии или за заплати, ги давате там". Ако тръгнем да приложим закона, ще кажат: "Те рушат паметници". Сиреч, това е един много премерен ход на БСП, защото ние на практика нямаме нито един полезен ход. В шаха се казва цугцванг – всеки ход ти е грешен", развива тезата си Борисов.

При гласуването премиерът обяснява, че е "за" предоставяне на паметника на БСП, защото е подкрепил и предишното решение през 2011 г., когато им е прехвърлен имота. "За протокола записваме: 12 са "против" даването на съгласие за учредяване на безвъзмездно право на строеж, а 7 сме "за" даването", заключава Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Какво свършиха депутатите от 49-ото Народно събрание?

Заявления за гласуване в чужбина се подават само до утре

С 30% активност на 9 юни сливането на власт и корупция е гарантирано*

Колко от младите българи ще гласуват на евровота, според Евробарометър

Самолетите F-16 Block 70 ще се поддържат изцяло у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика