Патриотите не дават Бузлуджа на БСП

2353
Патриотите не дават Бузлуджа на БСП
Снимка: Димитър Руйков

"Обединените патриоти" искат паметникът на връх Бузлуджа да остане на държавата, а не - да принадлежи на една партия като БСП.

Мотивът - недопускане на неадекватно за съвременната ситуация парцелиране на историческата памет на обекта, който бил изграден с "обществени средства и доброволен труд". Това се разбра от декларация на парламентарната група на националистите, прочетена от трибуната в Народното събрание днес (12 юли).

В момента паметникът на Бузлуджа е собственост на Областната управа в Стара Загора. Преди месец лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията иска да се възползва от решението на кабинета "Борисов 1" да вземе чинията безвъзмездно, но се оказа, че това вече е невъзможно заради законови промени. През септември 2011 г.

Министерският съвет прехвърлил правото на собственост на паметника на социалистическата партия, но процедурата не е довършена, тъй като от "Позитано" 20 са обявили, че нямат 15 млн. лв. за възстановяването му.

Валери Симеонов не дава паметника на Бузлуджа на БСП

Вицепремиерът Валери Симеонов съобщи пред bTV, че е разписал становище, с което отказва да подкрепи паметникът на Бузлуджа да бъде даде...

Затова през юли БСП реши да се възползва от сегашните законови възможности - да вземе паметника за безвъзмездно ползване за срок, не по-дълъг от 10 години.

"С цел недопускане на неадекватно за съвременната ситуация парцелиране на историческата памет на обекта на връх Бузлуджа препоръчваме да се инициира административно-управленски действия за ремонт и музейно експониране на уникалното като архитектура и местоположение съоръжени", обяви депутатът от "Обединените патриоти" доц. Милен Михов.

"Досега "Бузлуджа" беше държавна собственост и виждаме резултата – патриотите да се разберат с Бойко Борисов. Ако имат идеи за това как да направят паметника действащ и как да съхранят паметта - нека да го направят. Ние искаме само да бъде съхранена паметта", отговори зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Антон Кутев. Той дори обяви, че могат да разчитат на помощта на социалистите.

"Този паметник не е на БСП, независимо дали ще бъде върнат или не. Това е паметник на цяла България", заяви още Кутев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика