Повдигат обвинения на капитана и втория помощник на "Вера Су"

3711
Повдигат обвинения на капитана и втория помощник на "Вера Су"
Снимка: БГНЕС

Капитанът и вторият помощник-капитан на кораба "Вера Су" ще бъдат привлечени като обвиняеми и предстои да бъдат задържани за срок от 72 часа и поискана мярка за постоянно задържане под стражал Това заяви на брифинг окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев.

Той потвърди, че вторият помощник-капитан е бил на вахта в злополучната вечер на инцидента. 

Разпитите на екипажа на заседналия кораб "Вера Су" пред съдия продължиха 6 часа и приключиха. По-късно днес ще бъдат разпитани капитана и помощникът му, останалите моряци са освободени.

Делото е дадено за наблюдение на Националната следствена служба. Утре оттам ще бъдат на разположение, ще се запознаят с разпитите и ще се набележат предстоящите действия.

"Наред с екипажа вчера ни бяха предадени от капитана лично за нуждите на разследването корабните документи. Това са корабният дневник на палубата, корабният дневник на машините, трудовите договори на екипажа, както и общо 46 сертификата, касаещи кораба, товара и т.н.", каза окръжният прокурор.

Утре ще бъде извършена митническа проверка на останалите от екипажа. Прокуратурата има насоки за причините за инцидента, но на този етап няма да ги обявяват. Допускат, че става дума за човешка грешка.

По-рано днес, около 10 ч. 9-членният екипаж на кораба бе докаран от Каварна в Съдебната палата в Добрич, съобщи БНР. Разпитите се водеха от следователи от досъдебното производство, образувано от Окръжната прокуратура в Добрич.

Очакват се много отговори, като един от най-важните е какво е довело до инцидента на 20 септември.

Баржите, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност, вече са на пристанище Варна и се разтоварват. Те ще вземат участие в акцията по претоварването на кораба.

Румен Николов - директор „Аварийна безопасност“ към изпълнителна агенция „Морска администрация“, каза, че към момента плавателният съд е стабилен.

Вчера е било отправено искане към корабособственика или да върне екипажа на борда, или да изпрати нов. Николов обясни, че ако не се получи навреме отговор на този въпрос, ще се пристъпи към формиране на български екипаж.

Разследването за заседналия кораб "Вера Су" под специален прокурорски надзор

Апелативна прокуратура-Варна взе на специален надзор досъдебното производство на Окръжна прокуратура-Добрич, образувано заради инцидент...

„Не е възможно в състоянието, което се намира корабът в момента, да се извършват каквито и да е дейности. Токът по кораба е спрян, не могат да бъдат отворени капаците. Но всичко това може да се извърши, когато е безопасно качването горе на кораба.“

Български екипаж с капитан изпълнителния директор на „Морска администрация“ Венцислав Иванов трябва да се подготви да се качи на кораба.

Засега обаче това изглежда невъзможно заради изключително неподходящите метеорологични условия в района на Яйлата.

Вълнението на морето днес беше 3-4 бала, за утре се очаква увеличение до 4-5 бала, което означава вълни със средна височина от 2,5 метра, очаква се и засилване на вятъра.

Припомняме, че корабът "Вера Су", плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местността Яйлата на 20 септември. Вчера следобед екипажът беше евакуиран от плавателния съд, моряците бяха настанени в хотел в Каварна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

АПИ трябва да плати солидно обезщетение за смърт при потопа в село Бисер

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com