Признание от Кирил Ананиев - не е мислено в първия бюджет за 2021 г., че ще има пандемия и тази есен

9053
Признание от Кирил Ананиев - не е мислено в първия бюджет за 2021 г., че ще има пандемия и тази есен
Снимка: ПЦ на МС

Когато е правен анализ за първоначалния вариант на здравния бюджет, не е мислено, че пандемията ще продължава да се разраства така, както през есента на 2020 година. Това призна депутатът от ГЕРБ Кирил Ананиев, който беше финансов министър именно по времето на формирането и приемането на държавния бюджет за 2021 година. Ананиев говори по време на заседанието на парламентарната бюджетна комисия, която прие актуализация на държавния бюджет за 2021 година на първо четене.

Само с 4 гласа „въздържал се”, бюджетът на НЗОК мина с лекота първото четене в бюджетната комисия.

Горещ ден в парламента - почва актуализацията на бюджета, ЕК ни пита сериозно за Магнитски

Макар днес (24 август) да няма редовно парламентарно заседание, в Народното събрание ще кипи работа - 8 парламентарни комисии ще заседа...

Паричната картина в здравето

Тази година 3 млрд. лева струват коронамерките (т.е.не само здравните), 442 млн. лева са здравните текущи ковид разходи за първите 7 месеца. Управителят на НЗОК д-р Петко Салчев коментира, че очаква догодина Касата да разходва 20 млн. лева повече всеки месец заради пандемията.

Може да има нужда от повече пари за здраве заради коронавируса, предупреди сегашният служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Причината – правени са разчети чак декември да има заболеваемост от над 600 души на 100 000 население, а вече през август има заболеваемост от почти 200 на 100 000 население. Затова Кацаров предлага пакет, с който да се позволи домашно лечение на КОВИД (заплащане от НЗОК на съответните лекарства според състоянието), тъй като амбулаторното лечение е по-евтино от хоспитализацията – съответно общите разходи ще бъдат намалени. А актуализацията на бюджета е разчетена при вариант, в който страната ни да е два месеца в оранжевата и два месеца в червената зона на заболеваемост от Covid-19.

За какво ще бъдат харчени малко над 120 млн. лева по бюджета на НЗОК, поискани на отделен ред? Според управителя на НЗОК Петко Салчев тепърва ще се правят разчети, но основното е за борба с коронавируса и съответно да се предвидят пари за извънболничната помощ – за прегледи, правене на тестове за КОВИД и т.н.

По отношение на ваксините срещу коронавирус, д-р Кацаров единствено каза, че се надява да използваме по-голяма част от тези, с които разполагаме.

Татяна Дончева се възмути от отношението на партията на Слави към държавния бюджет

Няма ли мнозинството, наричащо себе си опозиция, време за актуализацията на бюджета? Разочарованието си изрази зам.-председателят на па...

Най-сериозни противоречия има за методиката за бонуса от 1000 лв. при работа на първа линия с ковид болни. Стигна се до съгласие по въпроса да се говори отново още преди края на седмицата.

Предистория на голямата рамка

В края на миналата седмица, по време на изслушването си в бюджетна комисия, представяйки параметрите на актуализацията, служебният финансов министър Асен Василев уточни, че в текущия вид на бюджета са заложени 1,196 млрд. лева за КОВИД мерки, за социални мерки и за избори. Мерките за здравеопазване пък са в т.нар. буфер, който е разпоредба в закона, даваща възможност на Министерски съвет да иззема и пренасочва пари целево за здраве. Към момента са изхарчени 2,390 млрд. за тези дейности, тоест вече са изхарчени 1,94 млрд. над това, което е заложено в бюджета.

Задаващата се нова вълна на епидемията обаче налага обезпечаване на здравните и социалните мерки, мерките за бизнеса, както и да се предвидят средства за защита на държавната ни граница с оглед мигрантския натиск заради ситуацията в Афганистан.

Актуализацията не е цялостна, уточни още финансовият министър и поясни: Допълнителни 575 млн. лв. са за социални разходи. Това включва 353 млн. за актуализация на пенсиите или продължаване на мярката с 50-те лева, 76 млн. за отопление, 72 млн. надбавка по закона за личната помощ, 35 млн. надбавка за пенсионери под линията на бедността и 30 млн. за подкрепа на родителите на деца до 14 години в епидемиологичната обстановка.

Асен Василев обяви колко над заложените в бюджета средства вече са изхарчени

Актуализация на бюджета се налага, заяви финансовият министър Асен Василев на съвместното заседание не трите ресорни парламентарни коми...

Има предвидени и 133 млн. лв., които са разчетени и за избори 2 в 1, ако бъдат отделни – сумата ще трябва да стане 183 млн.

Към МРРБ са заложени 100 млн. лв., които са необходими за зимната обстановка, тъй като всички средства в АПИ са изчерпани.

Има 90 млн. лв., които са основно за възстановяване на резерва на МВР и на Министерството на правосъдието, които са взети с буфера. Има и едни 16 млн., които са предвидени за загубени дела за КЕВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 0,24 на сто от пробите са положителни

Деца без задължителни ваксини да не посещават училище: Искане на лекари

Pfizer урежда над 10 000 иска заради лекарство, което може да причини рак

Безплатни консултации с уролога проф. д-р Семих Аян на 18.05.24 г. в София

Естетичната медицина е по-безопасна, когато си в опитни ръце

Едва 1 нов случай на Ковид е открит у нас за денонощие

Коронавирусът в България: В 25 области няма открити заразени

Д-р Аспарух Илиев прогнозира пробив при ваксините срещу рак - ето кога

Майката на Даная: В България трябва да си нагъл, да крещиш, за да ти се обърне внимание

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма отчетени смъртни случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване