Предлагат три варианта на изплащане на втората пенсия

9514
Предлагат три варианта на изплащане на втората пенсия
Снимка: Getty Images/Guliver

Три варианта за изплащане на т.нар. втора пенсия, или пенсия получавана от задължителния универсален пенсионен фонд (УПФ), предлагат от Министерството на труда и социалната политика. Ведомството е разработило поправки в Кодекса за социално осигуряване, които са предложени за обществено обсъждане до 9 декември 2020г.

Според поправките, хората родени след 31 декември 1959 г. ще могат да изберат три начина за получаване на втора пенсия в зависимост от натрупаната в частния им фонд сума.

За всеки от начините обаче има определени условия:

При първия вариант - Пожизнено изплащане на пенсията - изплаща се, когато размерът средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице позволява отпускането на пожизнена пенсия за старост в месечен размер не по-малък от 15% от размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), който от 1 юли 2020 е 250 лв. т.е. трябва да имат достатъчно голяма натрупана сума в в частния си пенсионен фонд.

Пожизнено ще могат да получават втора пенсия само онези пенсионери, които имат достатъчно голяма сума в частния си пенсионен фонд.

Ежемесечният размер на отпусканата втора пенсия трябва да бъде не по-малък от 15% от размера на минималната пенсия за стаж и възраст.

Така например, за следващата година се планира размерът за стаж и възраст да бъде - 300 лева, което означава, че месечната пенсия трябва да бъде минимум 45 лева.

Осигурените ще имат право на допълнителна пожизнена пенсия за старост при навършване на възраст за придобиване на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Кандидат-пенсионерите ще могат да се възползват от това право и една година преди да навършат регламентираните в Кодекса за социално осигуряване години, но само при условие, че средствата по индивидуалната им партида позволяват да им се отпусне допълнителна пожизнена пенсия в не по-малък размер от минималната пенсия за стаж и възраст.

Гарантираният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост не може да бъде по-малък от този, изчислен на база сумата на брутния размер на преведените от Националната агенция за приходите и от Националния осигурителен институт осигурителни вноски за съответното осигурено лице.

Не давайте парите си за втора пенсия на държавата, съветва бивш министър

Българите не трябва да се отказват от частните пенсионни фондове и не бива да поверяват парите си за втора пенсия на държавата. Това съ...

Допълнителната пожизнена пенсия за старост може да бъде с гарантиран период на изплащане. Може да включва и разсрочено изплащане на част от средствата до навършване на избрана от пенсионера възраст. В тези случаи срокът и размерът на разсроченото плащане, както и размерът на пожизнената пенсия, се избират от осигуреното лице.

Важно е да се знае, че ако пенсионерът избере този вариант, пенсията му не се наследява. Сумите отиват в общ пул. Така сумите на хората, които живеят по-малко време, ще отидат към тези на хората, които получават пожизнена пенсия по-дълго.

При втория вариант - Разсрочено изплащане на средствата по индивидуалната партида - изплаща се, когато средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице са недостатъчни за отпускането на пожизнена пенсия за старост от УПФ, но надвишават трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО.

Този вид пенсия ще се прилага за хора, които нямат достатъчно средства за пожизнена пенсия. Условието е да могат се пак за някакъв период да получават по 45 лева минимум при 300 лева минимална пенсия за стаж и възраст и до 300 максимум.

Гарантираният размер на разсроченото плащане е равен на този, изчислен на база сумата на брутния размер на преведените осигурителни вноски за съответното осигурено лице.

Коронавирусът погълна част от парите за втора пенсия

Над 430 млн. лв. от парите за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове са изядени от срива на борсите през март заради пандемията...

При третия вариант - Изплащане на натрупаната сума на куп по индивидуалната партида - изплаща се, когато размерът на средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице е по-малък от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО.

Този вариант ще се прилага за хората, които имат много малко пари в задължителния универсален фонд. Те трябва да са по-малко от трикратния размер на минималната пенсия, а именно в случая - под 900 лева.

При смърт на пенсионера наследниците му имат право на дължимите средства, ако избраният продукт е пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане. Ще се наследяват и средствата в случай, че пенсията се плаща под формата на разсрочено плащане.

Още промени:

Със законопроекта се предлага в момента на пенсиониране на осигурено лице индивидуалната му партида в универсален пенсионен фонд да се закрива. Натрупаните средства в индивидуалната му партида ще се прехвърлят в специално обособен общ фонд за изплащане на пожизнени пенсии. Това позволява да бъдат гарантирани както пожизненият характер, така и размерът на пенсионното плащане на всеки пенсионер, независимо от случаите на дългосрочно получавани пенсии или на неблагоприятни инвестиционни резултати.

Хубаво ли е да имаш втора пенсия - да, но зависи

Дебатът каква е ползата от втората пенсия за България става все по-горещ, след като социалният министър Бисер Петков направи някои приз...

Извършени са промени и в разпоредбите, уреждащи резерва на пенсионноосигурителните дружества. С тях се предвижда, че за покриване на недостига във фонда за изплащане на пожизнени пенсии, пенсионноосигурителното дружество създава резерв за гарантиране изплащането на пожизнените пенсии.

Отделно се дава правото на хората, които досега не са прехвърлили парите си от частните пенсионни фондове в НОИ, да го направят, за да могат да получават по-голяма пенсия. Това е изгодно в случаите, че имате малко натрупани средства по частната партида.

В тази връзка се предлага промяна на срока, в който лицата могат да упражнят правото на избор на осигуряване. Предвижда се лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражнят правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 г. преди навършването на възрастта за пенсиониране.

Тази промяна вече е гласувана на първо четене и с промените в Закона за Бюджета за ДОО за следващата година. В този бюджет вече е предвидено и намаляване на коефициента на редукция на първата пенсия. Коефициентът на редукция е онзи коефициент, с който се намалява първата задължителна пенсия при получаване на втора. В момента той е около 20%. Според законодателните поправки ще падне до под 10 на сто.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика