Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

1617
Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар
Снимка: Министерски съвет

За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това заяви служебният премиер и външен министър Димитър Главчев пред журналисти след срещата си с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман.

Кога?

От разговора им е станало ясно, че хоризонтът за приемането на страната ни е края на 2025 година. Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26, заяви Главчев. Той участва в срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж.

Още: ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

ОИСР е първи външнополитически приоритет

"Процесът на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ни помага да приведем националните политики в съответствие с най-високите световни стандарти. Като бъдещ член на Организацията ние ще направим всичко възможно да разпространим най-добрите практики и политики на ОИСР в Югоизточна Европа", заяви служебният премиер.

Главчев потвърди като първостепенен външнополитически приоритет за страната ни присъединяването към ОИСР, наред с присъединяването ни към еврозоната и пълноправното членство в Шенгенското пространство.

"България ще продължи да бъде стабилен и последователен партньор“, категоричен беше Главчев, цитиран от пресцентъра на кабинета. По думите му, работата по всички приоритетни за страната политики на национално ниво и в рамките на ЕС – образование, дигитализация, зелен преход, кръгова икономика - ще дадат допълнителни гаранции и тласък за успешно финализиране на преговорите по присъединяване към ОИСР.

Според премиера присъединителният процес играе важната роля на ускорител за реформи - трансформираща сила, от която България в момента се нуждае. „Процесът на подготовка и присъединяването на България към ОИСР ще допринесе към нашите усилия за провеждане на по-добри политики за по-добър живот“, добави министър-председателят. По думите му - сега особено важно за България е осигуряването на благоприятни условия за провеждането на "честни, прозрачни и свободни избори".

Още: България по пътя към ОИСР: Мария Габриел заговори за "политическа стабилност"

Главчев призова за пълна подкрепа за Украйна

Главчев отбеляза и "последователната и предвидима външна политика на страната ни, трайно определена от евроатлантическите ценности". В изказването си премиерът акцентира върху войната на Русия срещу Украйна.

„Трябва да продължим да задълбочаваме сътрудничеството си, за да отговорим на належащите предизвикателства и възможности на сегашното време. Заедно трябва да положим повече усилия, за да осигурим мир, стабилност и просперитет на регионално и световно ниво, включително чрез нашата подкрепа за Украйна“, заяви министър-председателят. Според Главчев са необходими интегриран подход и съвместни, координирани усилия за справяне с новите предизвикателства, които създават пречки за развитието на глобалната икономика и гарантирането на световния мир и сигурност.

Снимка: Министерски съвет

Главчев се срещна с генералния секретар на ОИСР

"България има амбиция тази година да премине през възможно най-голям брой прегледи в комитетите на ОИСР и се надявам присъединителният процес да бъде финализиран във възможно най-кратки срокове", каза Димитър Главчев на среща с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман.

Премиерът на България посочи, че страната ни има готовност за интензивни преговори. „Стремим се да изпълняваме отправените към нас препоръки“, заяви Главчев. Той изтъкна, че на състоялата се през април втора сесия на Глобалната парламентарна мрежа на ОИСР от българска страна е потвърден ангажимент за сформиране на специална парламентарна комисия, отговаряща за обсъждането и приемането на законодателство, свързано с процеса на присъединяването ни към ОИСР.

Министър-председателят акцентира също върху подкрепата на България към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално - към Регионалната програма за Югоизточна Европа. Тя насърчава провеждането на реформи в региона с цел укрепване на частния сектор, привличане на инвестиции и подготовка за страните за членство в ЕС и за прилагане на стандартите на ОИСР.

Главчев обяви, че страната ни е в готовност за доброволен финансов принос в подкрепа на Украйна чрез сключване на Споразумение за участие в Програмата на ОИСР за страната. Споразумението бе ратифицирано от Народното събрание на 23 април тази година.

Още: България осигурява 60 000 евро помощ на Украйна, реши на първо четене парламентът

В хода на разговора премиерът специално благодари на генералния секретар Матиас Корман за неговата подкрепа и ангажираност в процеса на присъединяване на България към ОИСР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

По повод 24 май: Румен Радев се среща с папата

Радев след катастрофата с Кирил Петков: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо

Вътрешният министър обясни защо Кирил Петков се охранява от НСО

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

Социолог: Синхронът между ГЕРБ и ДПС става все по-видим

Ръст в хакерските атаки с наближаването на изборите: От Русия ли идват?

"Научихме си уроците": Валентин Мундров каза кога машините за гласуване ще бъдат удостоверени

Каква е причината за катастрофата с Кирил Петков: Говори експерт по сигурност

ПП-ДБ отменя всички предизборни събития в петък

Слави Трифонов: Петков обеща да не ползва НСО и да ходи пеша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика