Ще има ли по-сив сектор на горивата заради нов закон?

3418
Ще има ли по-сив сектор на горивата заради нов закон?
Снимка: БГНЕС

Да се разреши продажбата на горива без касови бележки. Това ще стане възможно, ако се приемат нови промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предложени за обществено обсъждане от Министерството на икономиката, пише в. "Труд".

Промените бяха обявени още през миналата седмица и основата им е на практика същата, заради която самият закон се провали в парламента в началото на годината. Сега обаче има и добавка - нов текст, с който се позволява горива да могат да се продават на трети лица, ако те бъдат отчетени по Закона за ДДС.

Има два вида начина за отчитане на горива по Закона за ДДС, обясниха експерти пред в. "Труд". Единият е с касова бележка. Другият начин е предвиден за т. нар. крайни индустриални потребители. Тоест доставчикът на гориво кара с цистерната бензина или дизела на получателя. За продажбата доставчикът подава електронна декларация за доставка в НАП, а получателят изпраща електронна декларация за получаване. Целта на това гориво е за лично крайно потребление – за котела, за оранжериите.

На практика обаче получателят може да продаде това гориво на трето лице, без да издава касова бележка. Схемата е много лесен начин за измами с ДДС, защото получаваш гориво на една цена, какво го правиш, на кого го продаваш не е ясно, коментираха експерти. И дават за пример: "Взимате си една цистерна или камионче и започвате да продавате гориво без документи". В бранша вече се говори за масиран внос именно на такива съоръжения. 300 – 400 камиончета вече са внесени у нас през последните месеци.

Друга промяна, записана в проекта за изменение на закона за горивата, предвижда бензиностанцията да може да бъде модулна, което на практика означава всичко – от преместваем обект до бидон с пистолет.

Експертите са категорични – от тези две промени в закона на практика се легализира сивият сектор в търговията с горива.

Друга вратичка, която се предвижда в закона, касае газовите бутилки. По Закона за акцизите и данъчните складове газови бутилки, по-големи от 5 кубични дециметра, трябва да се пълнят само в данъчни складове. Това гарантира, че бутилката там се проверява, тества се, пълни се, мери се и є се слага защитен стикер. В действащия закон за горивата е казано, че това е така и тези бутилки ще се пълнят само в данъчни складове и ще се дистрибутират от компании. Сега обаче се предлага текст, според който големите бутилки ще могат да се зареждат във всякакви пълначки, където досега беше позволено само зареждането на малки битови или туристически бутилки.

На практика расте опасността отново да има инциденти с газови бутилки, защото тези помещения нямат никакви мерки за безопасност на бутилките. Настрани остава и фактът, че от там се изписва газ, която отива на газстанциите без акциз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Сериозен ръст на парите в хазната от "Лукойл", рядка проверка на наличностите в предприятието

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

"Оптимизацията на бизнес процесите трябва да е лесна, проста и забавна", Серджо Калдериня, Lean Academy Португалия

Половината влакове няма да стигат до Централна гара София заради ремонт

Продължава поскъпването при наемите на офиси в София

КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика