Смехът увеличава търпимостта към болка

2649
Смехът увеличава търпимостта към болка

Изследване на британски учени доказа, че смехът действа по-добре от болкоуспокояващо и може значително да увеличи търпимостта към болка, съобщава Raut.ru. Специалистите поясняват – когато човек се смее, се освобождава химическото вещество ендорфин, известно като хормона на доброто настроение. Същото вещество се отделя и при физическа тренировка.

Когато някой се смее, той всъщност си прави една чудесна физическа тренировка за мускулите на гърдите и белите дробове, което предизвиква отделяне на ендорфини, необходими за облекчаване на болката, смятат учени от Оксфордския университет.

Когато нивото на ендорфините се увеличава, прагът на болка при човека расте. Това е доказано с изследване, проведено чрез серия от шест различни експеримента в лаборатория и един в реални условия. Тестовете са се състояли не в изолирана обстановка, а сред малки групи от хора, тъй като изследователите са на мнение, че човек е по-вероятно да се разсмее не когато е сам, а когато е попаднал в някакъв социален кръг. Вероятността за това е с 30 пъти по-висока.

Смехът - триумф на позитивното мислене

Смехът е триумф на позитивното мислене и е най-краткият път за възстановяване на здравето - най-безопасен, най-достъпен, най-приятен, с...

В някои от опитите доброволците били разделяни на две групи. Например - първата трябвало да гледа комедия на видео, а втората – документален филм на някаква скучна тематика, като инструкции за игра на голф, домашни животни, природа и т.н. Преди и след провеждането на всеки от тестовете, участниците били подлагани на различни изследвания. Сред тях – измерване на кръвното налягане или поставяне на лед върху ръката дотогава, докогато доброволецът може да издържи. За всяко от тестваните лица било записвано и времето, през което то се е смяло. При това учените вземали предвид истинския, искрен смях, а не просто вежливата усмивка или строго засмиване.

Крайният резултат от изследването е напълно категоричен. Установено е, че хората, гледащи комедии, са изпитвали по-малко болка от тези, на които били прожектирани сериозни научни филми.

Заключението на учените е категорично и то е, че смехът е чудесно природно лекарство за успокояване на болката. Затова, ако не искате да ви боли, смейте се повече!

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com