Психика и тяло: мислете ги като едно

25342
Психика и тяло: мислете ги като едно
Снимка: pixabay

Петя Симеонова е клиничен психолог и автор в Actualno.com. Специалист по тревожни разстройства, паника и агорафобия. Консултира хора с личностни проблеми и желание за духовно, емоционално и физическо развитие.

Напоследък се говори все повече за връзката между хранене, физическото състояние на телата ни и тревожните състояния, паническите атаките, депресията и изобщо психичното ни здраве.

Тази тенденция определено ще се засилва в бъдеще и има сериозни основания за това.

Храненето и въздействието му върху психиката е един от основните трендове в психологията за 2019 г. и явно има защо.

Според годишният доклад за тенденциите на Американската психологична асоциация (APA), който излезе тази година и очертава важни аспекти, това ще бъде едно от направленията, към които ще е насочен фокусът в психологията през следващата година.

Става все по-ясно, че не можем да делим тялото и психиката си, а е нужен цялостен подход, така нареченият холистичен такъв.

Всекидневно работя с хора с подобни проблеми и за да постигнем ефект, се налага те да преразгледат изцяло своето поведение спрямо себе си, хранителните си навици, отношението към тялото си и до колко се грижат за добрата му форма и тонус, тоест аз прилагам от години този комплексен/холистичен подход, не само работа с психиката.

Нека разгледаме малка част от храненето и как това влияе на психичното и физическото ни здраве.

За съжаление, все още в повечето случаи, начинът ни на хранене е наситен с бяла рафинирана захар, прекалено много калории, преработени храни, пестициди и транс мазнини.

Подобно хранене базирано изцяло на въглехидрати, като бял хляб, тестени изделия, картофи, ориз, плодови консервирани сокове, бяла захар и т.н., увеличава в пъти риска от различни заболявания и по последни изследвания с до 400% риск от получаване болестта на Алцхаймер например.

Също така все повече изследвания доказват връзката между депресия, пристъпи на паника, тревожност, безсъние и ADHD с този тип начин на хранене и живот.

Разбира се, както вече казах, не можем да делим нещата, да разделяме човека на психика и физика, като напълно отделни компоненти един от друг, както често биваше правено до преди няколко години, тук е нужен и работи холистичният подход и разбирането, че човека е едно цяло и само обединението между физика и психика може да доведе до добър резулат.

Понякога дори само промени в хранителните и двигателни навици, биха могли да разрешат някои психични проблеми, а ако не са достатъчни и се налага работа с терапевт, то поне ще ги облекчат значително и са сериозна крачка към справянето с тях.

Ще изброя три стратегии, които могат да са от полза за подобряване и/или превенция на споменатите по-горе психични състояния, здравето и работата на мозъка и тялото, посредством хранене:

1. Спри консумацията на бяла захар! 

Тя не е твой приятел, предизвиква възпаления в тялото ти и изпраща нивата на кръвната ти захар в орбита.

Ако имаш навика да злоупотребяваш със захар, премахни тази зависимост още сега или поне я ограничи, като начало.

Когато усетиш разликата в тялото си и начинът по който се чувстваш, ще придобиеш желание да продължиш.

Днес има много възможности за различни видове десерти с натурални подсладители, които да заместят бялата рафинирана захар, въпрос на избор и лична отговорност към себе си е да го направиш!

2. Твоя втори “мозък” – червата! 

Погрижи се за здравето на червата си - когато там има възпаления, те увреждат органите ти и увеличават риска от депресия и тревожност, като влошават когнитивното ти здраве и функцията на мозъка.

Има различни начини това да се случи, проучи, опитай и открий подходящият за теб.

Детството е бездна от тайни и срам, но родителите не питат за тях

Петя Симеонова е клиничен психолог и автор в Actualno.com. Специалист по тревожни разстройства, паника и агорафобия. Консултира хора с ...

3. Нахрани мозъка! 

Приемът на ”постни протеини“, като боб, яйца, спанак, сурови ядки и т.н. в комбинация с Омега-3 мазнини, както и наречените от невролозите “мозъчни горски плодове“ – диви боровинки, които имат високи количества антиоксиданти, ще подобрят здравето на мозъка и по-доброто му функциониране, а това пряко ще се отрази и ще подобри животът ти и начинът по който се чувстваш във всекидневието си.

Темата е дълга и няма как да бъде изчерпана еднократно разбира се, а това са само насоки, но идеята е да се започне отнякъде, да има конкретни действия, а не само желание и тук е нужно да се прояви постоянство и търпение, до изграждане на нови и здравословни навици, отговарящи на личните ни нужди.

Тези три малки стъпки или други, базирани на лично усещане и избор в комбинация с една добра психологична терапия, ще допринесат за по-отговорно отношение към нас самите, за осъзнаване на нашата цялост и нов фокус в живота ни.

Грижата за себе си е изцяло лична отговорност и отлагане не бива да има, затова нека утре да започне от днес...

__________________________

За страха да си обикновен и Инстаграм маниите

Петя Симеонова е клиничен психолог и автор в Actualno.com. Специалист по тревожни разстройства, паника и агорафобия. Консултира хора с ...

Петя Симеонова, 

клиничен психолог 

psiholog@petyasimeonova.com

skype: petyasimeonova-psiholog

websait:http://www.petyasimeonova.com

https://www.facebook.com/PetyaClinicalPsychologist/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЪВЕТИ:

Американски учени разработили формула за незабравимо любовно преживяване

Дизайнери на мислите си (ЧАСТ I)

Какво блокира “мисленето” на бизнес организациите?

Да успяваме с толерантност

Как да се утвърждаваме сред другите

Има ли път към щастието

Защо 2019 година ще е по-добра от предишните

Детството е бездна от тайни и срам, но родителите не питат за тях

За страха да си обикновен и Инстаграм маниите

Златната среда е по-важна от духовния екстремизъм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Американски учени разработили формула за незабравимо любовно преживяване
Американски учени разработили формула за незабравимо любовно преживяване

Изследването е проведено от специалисти от университета в Индиана и Центъра за насърчаване на сексуалното здраве. Американски учени разработили...