Барак Обама призова за свят без ядрени оръжия

783
Барак Обама призова за свят без ядрени оръжия
Снимка: Gettyimages.com

По време на историческата си визита в Хирошима президентът на САЩ Барак Обама днес, 27 май, призова за свят без ядрени оръжия.

Преди 71 години смъртта се е стоварила от небето“, заяви Обама пред паметника в памет на жертвите на пуснатата от американските военновъздушни сили атомна бомба по време на Втората световна война. Държавният глава си пожела и свят без ядрени оръжия, предава AFP.

Обама отива в Хирошима, но няма да се извинява за атомната бомба

Барак Обама ще направи днес историческо посещение в Хирошима. Така той ще стане първият действащ американски президент, който ще посети...

Барак Обама ще направи днес историческо посещение в Хирошима. Така той ще стане първият действащ американски президент, който посети японския град, над който на 6 август 1945 г. е хвърлена първата атомна бомба, убивайки около 140 000 души.

Посещението в Хирошима ще е заключителният етап от визитата на Обама в Страната на изгряващото слънце, където участва в срещата на Г7.

Преди дни Обама заяви, че по време на визитата си в Хирошима няма да се извинява за атомната бомбардировка през 1945 г. Запитан дали в изявлението, което планира да направи там, ще има и извинение, той заяви в интервю за телевизия NHK: "Не, защото мисля, че трябва да се признае, че в разгара на война лидерите вземат всякакви решения. Работа на историците е да задават въпроси и да ги изучават", посочи той.

Снимка: Архив

В американските закони вече няма да съществува думата "негър"

Президентът Барак Обама подписа закон, с който се изключва използването в текстовете на федерални закони на думи, смятани за оскърбител...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com