Москва: Руските войски ще останат във Венецуела "колкото е необходимо"

3323
Москва: Руските войски ще останат във Венецуела "колкото е необходимо"
Снимка: Стоп кадър/Facebook

Москва информира, че руските войски ще останат във Венецуела "колкото е необходимо", след като американският президент Доналд Тръмп изиска от Русия да изтегли военните си от кризисната латиноамериканска страна, предаде AFP.

"Те са въвлечени в изпълнение на споразумения в сферата на военнотехническо сътрудничество", заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, като добави, че военнослужещите на Москва ще останат във Венецуела "колкото е необходимо".

Захарова допълни още, че САЩ нямат право да изискват от Русия отзоваване на военните й специалисти от страната или да прекрати сътрудничеството си с нея. 

Русия отвърна на Тръмп за Венецуела, САЩ се целят в нови антируски санкции

Русия не закъсня отговори на призивите на американския президент Доналд Тръмп "да се махне от Венецуела", след като стана ясно, че руск...

Коментирайки изявленията на Вашингтон, тя отправи въпрос на какви основания са направени те. "На основата на международното право, на американските закони или на основата на някакви правни актове, за които никой не знае? Честно казано, това не е реторичен въпрос, иска ми се да получа отговор на него", каза още руският дипломат.

Захарова напомни, че "руските специалисти пристигнаха във Венецуела в съответствие с разпоредбите на двустранното междуправителствено споразумение за военнотехническо сътрудничество. Никой не е отменил този документ. Руската страна не наруши нищо: нито международните споразумения, нито вътрешното законодателство на Венецуела; Русия не променя баланса на силите в региона, Русия не заплашва никого, за разлика от гражданите във Вашингтон, чиито изявления току-що цитирах", допълва агенция Фокус.

"Искам да подчертая още веднъж, че това е принципна позиция на руската страна, която ние стриктно следваме", припомни Захарова.

"Що се отнася до изявленията на американския държавен секретар и вицепрезидента на САЩ, ние виждаме в тях доста арогантен опит за диктат в суверенни държави – не една, а няколко. А това обикновено е в традициите на съвременната американска дипломация, но сега разглеждаме конкретен случай. Диктуват на съвременните държави как трябва да изграждат отношения помежду си", каза още тя.

По думите ѝ САЩ съзнателно дестабилизират ситуацията във Венецуела, провокирайки разпад на държавността и хаос в латиноамериканската страна. 

САЩ призова Русия да изтегли войските си от Венецуела

Американският президент Доналд Тръмп призова Русия да се оттегли от Венецуела, след като Москва разположи войски и оборудване в разкъса...

Тя припомни последователна поредица от действия, целящи дестабилизиране на ситуацията във Венецуела, включително налагане на санкции срещу финансовия, петролния, златодобивния сектор, разделянето на обществото, въоръжените сили, опитите за принудително внасяне на хуманитарна помощ, както и продължаване на саботажите или други действия, които "пряко се квалифицират като саботаж срещу енергийната система на страната".

"Всичко това е умишлена провокация на хаос, разпад на държавата, в резултат на което просто няма да има победители. Вие във Вашингтон, разбирате ли това?", бе обръщението на Захарова към американските власти.

"Задавахме този въпрос в контекста на други държави и се оказахме, за щастие или за съжаление, прави. В контекста на Венецуела всеки ли разбира последствията от собствените си действия?", обърна се Захарова към страните, подкрепящи САЩ по венецуелския въпрос.

САЩ получиха карт бланш от Нидерландия за използването на остров Кюрасао (част от кралството) като трамплин за агресивна намеса във венецуелските дела, добави Захарова.

"Обърнахме внимание на подписването на споразумение между Нидерландия и САЩ за използването на инфраструктурата на остров Кюрасао за хуманитарни доставки за Венецуела. Ако говорим в контекста и във връзка с реалността, Хага даде на американците карт бланш за намеса във Венецуела под прикритието на хуманитарни лозунги", категорична бе Захарова.

Нов план във Венецуела за осигуряване на ток, арести с обвинения за саботаж на важна централа

Венецуелската държавна петролна компания PDVSA съобщи, че е активирала план за разпределение на горивата, за да поддържа националната з...

Военното присъствие на Русия във Венецуела не представлява заплаха за никого, допълни още говорителят на Министерството на външните работи в Москва.

Припомняме, че миналата седмица два руски самолета с военни на борда са кацнали на международното летище "Симон Боливар" във венецуелската столица Каракас. Пояснено бе, че те са в страната е свързано с изпълнение на договори за военнотехническо сътрудничество, подписани между Русия и Венецуела преди "много години".

По-рано бе съобщено, че правителството на Венецуела не планира да задейства военнослужещи от Руската федерация за операции на територията на страната. Това съобщи пред журналисти военното аташе при посолството на Венецуела в Москва Хосе Тореалба Перес.

"Не се предвижда въвличането на руски военни в каквито и да било военни акции", категоричен бе Перес.

По-рано редица големи венецуелски медии, включително телевизионният канал NTN, съобщиха, че 99 руски войници са отлетели за Каракас, а самолетите са доставили и 35 тона товари. При пристигането им те са били посрещнати от ръководителя на венецуелския отдел за международно сътрудничество и интеграция Мариани Мата, ръководителят на специалната полиция на страната Едгар Колина Рейес и служителите на руското посолство в Каракас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com