ООН: Болести, свързани с работата, убиват близо 2 милиона годишно

1720
ООН: Болести, свързани с работата, убиват близо 2 милиона годишно
Снимка: Getty images/Guliver

Болести и наранявания, свързани с работата, убиват близо 2 милиона души годишно, до голяма степен поради дългото работно време, заяви ООН, предупреждавайки, че пандемията със сигурност ще влоши положението.

Първата съвместна оценка на здравните и трудовите агенции на ООН за глобалната тежест на заболяванията и нараняванията, свързани с работните места, се простира от 2000 до 2016 г. и не включва драматичните промени в условията на труд, предизвикани от кризата Covid-19.

Около 1,9 милиона смъртни случая в световен мащаб са официално свързани с причини, вследствие на работата през 2016 г., по-малко спрямо 1,7 милиона в началото на века, според доклада, който предупреждава, че това със сигурност са по-малки от действителните цифри.

Продължителното работно време, определено като работа 55 часа седмично или повече, е основният рисков фактор и се счита за отговорно за около 750 000 смъртни случая през 2016 г., се казва в доклада.

Участниците на Общото събрание на ООН трябва да са с ваксинационен паспорт

Всички дипломати, присъстващи на Общото събрание на ООН в Ню Йорк следващата седмица, ще трябва да представят доказателство за ваксинац...

Изследването обхваща общо 19 професионални рискови фактора, като излагане на канцерогени като азбест, ергономични фактори като продължително седене и ръчно пренасяне на товари.

На второ място след дългото работно време се нарежда излагането на работното място на газове, изпарения и друго замърсяване на въздуха като най-големият риск, отговорен за около 450 000 смъртни случая през 2016 г.

„Шокиращо е да видиш толкова много хора буквално убити от работата си“, заяви ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус в изявление. „Нашият доклад е сигнал за събуждане към държавите и бизнеса за подобряване и защита на здравето и безопасността на работниците“, каза той.

Докладът установява, че болестите представляват цели 82% от смъртните случаи, свързани с работата през 2016 г., като най-голямата причина за смърт е хроничната обструктивна белодробна болест, която е убила 415 000 души през тази година. Това е последвано от инсулти при 400 000 и исхемична болест на сърцето при 350 000. Професионалните травми са отговорни за 18% от всички смъртни случаи, свързани с работата, и се смята, че са убили 360 000 души през 2016 г.

"Тези оценки предоставят важна информация за свързаната с работата тежест на болестите и тази информация може да помогне за оформянето на политики и практики за създаване на по-здравословни и безопасни работни места", каза в изявлението ръководителят на Международната организация на труда Гай Райдър.

ООН: Талибаните нарушиха обещанията за спазване на човешките права

Насир Ахмад Андиша, който все още е посланик на правителството на Афганистан в ООН, призова днес в Женева световната организация да раз...

Положителното е, че световната смъртност от причини, свързани с работата, се е свила с 14% през 16-годишния период, обхванат в доклада, въпреки че нарастващото население в световен мащаб означава, че броят на смъртните случаи остава приблизително същият.

Намалението от 39,9 на 34,3 смъртни случая на 100 000 души в трудоспособна възраст вероятно е отражение на подобренията в мерките за безопасност на работното място, се казва в доклада.

Но въпреки че има рязък спад в броя на смъртните случаи, причинени от трудови злополуки, смъртните случаи, свързани с дългото работно време, са нараснали за същия период. Смъртността от сърдечни заболявания, свързана с излагане на дълги работни часове, се е увеличила с 41%, докато смъртните случаи от инсулт, причинени от прекомерна работа, са се увеличили с 19%, показва докладът.

Въпреки че докладът не разглежда въздействието на пандемията, СЗО по-рано предупреди, че кризата изглежда подхранва тенденция към увеличаване на работното време.

„Пандемията от Covid-19 значително промени начина, по който работят много хора“, каза Тедрос през май, като посочи наред с други неща, че рязкото увеличаване на дистанционната работа „често размива границите между дома и работата“. , АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка