Русия, Иран и САЩ: Целта ни са терористите в Сирия

2150
Русия, Иран и САЩ: Целта ни са терористите в Сирия

Командващите руската и иранската армия потвърдиха в събота решимостта си да продължат борбата срещу „терористите” в Сирия, което се оказа и главен приоритет на САЩ, според държавния секретар.

АФП съобщава, че в телефонен разговор генерал Валерий Герасимов и генерал Мохамед Багери са изразили своето желание да продължат военното си сътрудничество в подкрепа на президента на Сирия Башар Асад „до пълната победа над терористите и тези, които ги подкрепят”.

Русия смята аргументите на Тръмп за ударите за недостоверни

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в разговор с външния министър на Германия, че аргументите на американския президент за удар...

В същото време бе анонсирано излъчването на интервю на американския държавен секретар Рекс Тилърсън, който обяви за Си Би Ес, че главният приоритет (за САЩ в Сирия) е поражението на групировката „Ислямска държава" (ИД) и той е по-голям приоритет пред стабилизирането на страната.

Победата над ИД и изкореняването на нейния самопровъзгласил се „халифат” ще премахне заплахата не само за САЩ, но и "за стабилността на целия регион", заявява ръководителят на американската дипломация в предаването Face The Nation на Си Би Ес. Цялото интервю ще бъде излъчено в неделя.

"Важно е нашите приоритети да останат ясни. И вярваме, че първият приоритет е поражението на ИД", казва Тилърсън в този откъс.

"След като заплахата от ИД бъде намалена или елиминирана, мисля, че тогава ще можем да насочим вниманието си директно към стабилизиране на положението в Сирия", обяснява той и казва, че е "уверен, че ще може да предотврати продължаването на гражданската война (в страната) и да събере различните страни на масата (на преговорите), за да започне процес на политическа дискусия".

По тази тема първият американски дипломат подчерта, че подобни разговори ще изискват участието на сирийския президент Башар Асад и неговите съюзници.

Русия: Няма следи от химическо оръжие в Шайрат

Десетки хора са били на военното летище Шайрат в Сирия след нападението от страна на САЩ, но не са намерени следи от химическо оръжие. ...

"Надяваме се, че Русия ще избере да играе конструктивна роля в подкрепа на прекратяването на огъня както чрез своите преговори в Астана, но и в Женева" където се водят преговори под егидата на ООН: "Ако успеем да приложим прекратяването на огъня в зони за стабилизиране в Сирия (...) надяваме се, че ще имаме необходимите условия, за да започнем полезен политически диалог".

По време на разговор по американска инициатива на Тилърсън с руския му колега Сергей Лавров в събота вечерта двамата са обсъдили ситуацията в Сирия след ракетния удар на САЩ по сирийско военно летище на 7 април. По информация на ТАСС, руският външен министър е повторил пред Тилърсън позицията на страната си, че ракетните удари на Вашингтон се оказват в полза на екстремистите. Лавров е заявил, че нападение срещу страната, в която правителството се бори с тероризма, е само от полза за екстремистите, създавайки допълнителни заплахи за регионалната и глобалната сигурност.

Руският външен министър е подчертал още, че твърденията за използване на химическо оръжие от сирийските войски в Идлиб на 4 Април не отговарят на действителността. "Необходимо е задълбочено, безпристрастно и професионално да се установят фактите по отношение на всичко в тази история", се отбелязва в съобщението на министерството.

Същото Лавров повтори и пред външния министър на Германия Зигмар Габриел, с когото разговаря малко преди да му звънне Тилърсън.

А Германия също се бори с терористите. Но след ударите, наредени от Тръмп по летище, използвано от силите на Асад и спирането на руско-американското споразумение за безопасни полети над Сирия, Германия, а и Белгия спряха временно полетите. Но никой не казва, че напуска коалицията за борба с терористичната организация "Ислямска държава".

Масови протести в САЩ срещу нападението в Сирия

Хиляди американци протестираха срещу нападението от САЩ на сирийската военна база в близост до Хомс. Демонстрантите поискаха президента...

Тилърсън уточнява още в интервюто, че не се страхува от руско отмъщение след нападението на САЩ в петък сутринта на сирийската военновъздушна база: "В нито един момент от тези удари руснаците не са били цел: става въпрос за много точен удар, съвсем пропорционален и съвсем преднамерен в отговор на нападението с химическо оръжие. И Русия никога не е била под този прицел”, твърди той.

АФП посочва,че всички обявяват терористите за обща цел. Но разбиранията за това са различни. Иран и Русия са най-близките съюзници на режима в Дамаск и определят всички негови противници като терористи, припомня агенцията.

А никой не може да каже още колко цивилни жертви като тези в село Хан Шейхун в провинция Идлиб, ще станат жертва на многостранната игра в Сирия.

При предполагаемата атака с химическо оръжие във вторник загинаха 87 цивилни, сред които 31 деца. Атаката, според САЩ и голяма част от международната общност, се приписва на сирийската армия.

За което тепърва ще се търсят доказателства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com