САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

8519
САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?
Снимка: Getty Images

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви нов пакет от помощи за Украйна в размер на 6 млрд. долара. Само преди ден Вашингтон съобщи, че изпраща помощ за 1 млрд. долара. Според наблюдатели, така САЩ се опитва да компенсира забавянето на доставките за Киев след месеци на застой в Конгреса.

Какво включва пакетът военна помощ?

Пакетът за помощ ще включва системи за противовъздушна отбрана Patriot, артилерийски боеприпаси, безпилотни апарати, противодействие на дронове и ракети въздух-въздух, които ще бъдат инсталирани на изтребители, в т.ч. F-16, които също Украйна очаква да получи, предаде Nexta.

Още: Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Също така стана известно, че Мадрид подготвя нов оръжеен пакет за 30 юни, който включва предаването на 10 бойни танка Leopard 2 A4, както и партида ракети за системите Patriot. Това съобщи вестник El Pais преди ден. По-рано медиите съобщиха, че западните съюзници притискат Испания и Гърция да предадат своите системи Patriot на Украйна. 

Според El Pais Испания е отказала да достави на Украйна своите системи за противовъздушна отбрана, твърдейки, че те са единствената ефективна защита в случай на ракетно нападение. Гърция също каза, че отказва да достави своите системи за противовъздушна отбрана Patriot и S-300, каза гръцкият премиер Мицотакис в интервю за Iefimerida.

Още: Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

Според него, въпреки че Гърция е подкрепила Украйна с отбранителни материали, тя не може да подари системи за противовъздушна отбрана, които са от решаващо значение за защитата на собственото й въздушно пространство.

Пореден пакет след одобряването на помощта

Новият пакет е вторият, който се обявява тази седмица, след като на 24 април беше обявена помощ за Киев в размер на един милиард долара. И двете суми са част от бюджета от 61 млрд. долара за подпомагане на Киев, гласуван от Конгреса тази седмица и впоследствие подписан от Джо Байдън, тъй като в момента Украйна е изправена пред трудности във войната си с Русия.

Докато обявената помощ в размер на 1 млрд. долара ще дойде от запасите на американската армия, обявената днес помощ ще дойде от договори с отбранителната индустрия или партньори. Това означава, че ще е необходимо повече време, за да достигне до бойното поле. След като подписа законопроект за предоставяне на военна и икономическа помощ на Украйна в размер на 61 млрд. долара, Джо Байдън обеща бърза и мащабна доставка на оръжия.

Още: Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

Съединените щати са основният военен поддръжник на Киев, но Конгресът не беше приемал голям пакет за своя съюзник вече почти година и половина - главно поради партийни дрязги.

Преди тази седмица Вашингтон беше обявил помощ за Украйна само веднъж през тази година: пакет от 300 млн. долара през март, който стана възможен само благодарение на икономиите на Пентагона от други покупки. В него влизаха и ракети ATACMS.

Още: Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Приемането на този план за помощ е облекчение за украинската армия, която е изправена пред недостиг на новобранци и боеприпаси в условията на постоянен натиск от страна на руските войски на изток. Властите прогнозират влошаване на ситуацията на фронта, което може да настъпи още в средата на май.

Още: В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

И макар че връщането на американската помощ ще позволи на украинската армия да си възвърне инициативата срещу Русия, подготовката на контраофанзива ще отнеме много повече време, според американски военен служител. "Украинците от известно време нормират боеприпасите си, така че руснаците, накратко казано, си върнаха инициативата", заяви американски военен служител при условие за анонимност.

Още: Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Военната помощ на съюзниците "ще позволи на украинците да започнат да си връщат инициативата", но "това няма да е бърз процес", добави той. Ще отнеме време новите доставки да бъдат получени и приведени в действие, "само за да защитят позициите си. Така че на първо време не очаквам някаква мащабна офанзива“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Увеличава се броят на жертвите от наводненията в Бразилия

Аржентина въведе нова банкнота

САЩ не виждат причина Русия да използва ядрени оръжия

Зрелищно: Торнадо отнесе за секунди огромен склад в САЩ (ВИДЕО)

Вашингтон: Надяваме се Израел и Хамас да преодолеят различията си

Отровен обяд: Жената, сервирала свинско с гъби, от което умират трима, пледира невинност

За убийство преди повече от половин век: Арестуваха извършителя

Наемали незаконно деца за почистване: Глобиха американска компания с 650 000 долара

Съдия заплаши Доналд Тръмп със затвор

"Пулицър" за отразяване на войната в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com