С колко се вдига холестеролът, след като изядете 1 яйце

32685
С колко се вдига холестеролът, след като изядете 1 яйце
Снимка: Istock

Докторът на медицинските науки Дмитрий Еделев коментира как яйцата влияят на холестерола. Той споделя, че консумацията само на 1 яйце вдига нивата на "лошия" холестерол с 13%. 

Ползи и вреда от яйцата 

"Яйцата съдържат всичките девет незаменими аминокиселини, необходими за човешкото здраве. Те насърчават възстановяването на мускулите, растежа и нормалното функциониране на тялото. Освен това са богати на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, които предпазват очите от стареене, макулна дегенерация и катаракта. Яйцата са и важен източник на холин, необходим за здравето на мозъка и доброто настроение“, споделя лекарят.

Лекар: Тази храна намалява холестерола и канцерогените в кръвта

Но има и някои предупредителни точки. Например черупките на яйцата могат да съдържат опасни бактерии като салмонела и кампилобактер, така че не се препоръчва консумацията на сурови яйца. Важно е да запомните добрата хигиена при работа с яйца и да измиете добре ръцете си след работа с тях. Бактериите Salmonella могат да причинят диария, треска и повръщане.

Също така си струва да се отбележи, че яйцата съдържат високи нива на холестерол.

„Един яйчен жълтък може да съдържа до 186 милиграма холестерол, което може да допринесе за сърдечно-съдови заболявания. Изследванията показват, че дори изяждането на едно яйце повишава нивото на лошия холестерол с 13%“, подчерта лекарят.

Според руския диетолог д-р Василиса Пономарева яйцата рядко значително повишават холестерола в дългосрочен план.

В дългосрочен план яденето на яйца рядко води до значително повишаване на нивата на лошия холестерол (липопротеин с ниска плътност) в кръвта за повечето хора. 

„Човешкото тяло регулира нивото на холестерола в кръвта чрез два механизма. Първо, черният дроб произвежда холестерол сам, в зависимост от това какво количество от него идва от храната. Второ, черният дроб има способността да увеличава или намалява броя на рецепторите за усвояването на холестерола в зависимост от нивото му в кръвта. По този начин яденето на яйца влияе и на двата механизма, като стимулира черния дроб да намали производството на холестерол и да увеличи броя на рецепторите за неговото усвояване“, обяснява д-р Пономарева. 

"Някои хора са по-чувствителни към ефектите на холестерола в храната от други. Те могат да получат по-голямо повишаване на нивата на холестерола след ядене на яйца. Повечето хора обаче изпитват лек или никакъв ефект", казва д-р Пономарева.

"Важно е да се вземе предвид не само консумацията на яйца, но и други аспекти на начина на живот, като физическа активност, прием на мазнини и цялостна диета. Здравословният начин на живот, който включва разнообразна и балансирана диета, помага за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, дори при умерена консумация на яйца. Така че докато яйцата може да съдържат холестерол, яденето им в разумни количества като част от здравословния начин на живот рядко води до значително повишаване на лошия холестерол в дългосрочен план", казва диетологът.

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това е подправка №1 за сваляне на захарта и холестерола

Билката, която е най-добра при висок холестерол

Какво се случва с тялото, когато спрете цигарите

Зелето: 8 неочаквани начина, по които подобрява здравето ни

Учени: Правете това и ще нормализирате кръвното си само за седмица

Омега-3 за отслабване - как е правилно да се пие

По колко свинско месо може да се яде на седмица?

НЕ яжте бананите така, защото вдигат кръвната захар

Лекар: НЕ яжте ягодите така!

Лекар: Спрете да пиете вода с лимон сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com