Как краката издават висок холестерол - 6 симптома, които трябва да знаете

7696
Как краката издават висок холестерол - 6 симптома, които трябва да знаете
Снимка: iStock

От нивата на холестерола зависи здравето на сърцето и кръвоносните ви съдове. И въпреки че кръвният тест е златен стандарт за диагностицирането на високи холестеролни нива, има признаци на тялото, които също ги издават. 

Симптомите с краката, които издават висок холестерол

Междувременно високият холестерол е основен рисков фактор за инфаркти и инсулти. Натрупвайки се в кръвоносните съдове, "лошият" холестерол (липопротеини с ниска плътност) нарушава притока на кръв, което често води до смърт. Често пациентите разбират за патологията след атака или чрез кръвен тест. Симптомите на хиперхолестеролемия (както се наричат ​​високите нива на холестерол) обаче могат да се появят в краката. Британски здравни експерти, цитирани от изданието Експрес, назоваха шест "червени флага". Симптомите включват болки в краката, загуба на окосмяване, изтръпване на краката, отслабване на мускулите, промяна в цвета на кожата, шипове в петата.  

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Болка в краката - обикновено се появява по време на ходене или физическа активност и изчезва след няколко минути почивка. Болката може да бъде както лека, така и силна, често е придружена със спазми. Често болят и двата крака едновременно, въпреки че болката в единия крак обикновено е по-силна.

Преди няколко години учени от университета Джон Хопкинс (САЩ) проведоха експериментвърху мишки. Те хранеха някои гризачи с балансирана диета, други - с храни с високо съдържание на холестерол. След 9 месеца 75% от мишките на нездравословна диета се разболяват и започват да губят козината си. Ето защо загубата на окосмяване по краката, бавният растеж на косми или дори гладката, лъскава кожа на краката ви могат да бъдат симптоми на висок холестерол.

Изтръпването или слабостта също могат да показват проблем. Това се случва, защото кръвоносните съдове в краката се стесняват или запушват.

Незаздравяващи отворени язви по краката - поради нарушения в кръвния поток клетките и тъканите се увреждат. Това може да доведе до факта, че дори малко нараняване на кожата заздравява много дълго време или се развива в язва.

Промяна в цвета на кожата на краката - тя става по-бледа от обикновено или посинява. Освен това често при висок холестерол краката стават студени на допир. Причината е все същата – нарушен кръвоток.

Мускулите на краката отслабват при висок холестерол, защото кръвоснабдяването им е нарушено.

Друг възможен признак на хиперхолестеролемия, който може да се види по краката, е идентифициран от лекари от Катедрата по ортопедична хирургия, Факултет по медицина, Университет Медипол в Истанбул. В своето проучване те установиха, че пациентите с плантарен фасциит (шипове на петата) имат по-високи нива на холестерол. А възрастта над 45 години и продължителността на симптомите повече от една година увеличават вероятността от патология

„Хиперхолестеролемията забавя заздравяването на сухожилията, причинявайки техните разкъсвания и тендинопатия“, се казва още в изследването.

Въпреки това, липсата на тези симптоми не освобождава от необходимостта за извършване на лабораторни изследвания. След 40 годишна възраст нивата на холестерола трябва да се проверяват поне веднъж годишно.

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Важно: Статята не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Кошмарите може да са симптом на това заболяване

Най-добрите летни плодове и зеленчуци за сърцето

Нисък гликемичен индекс: 10 плода, подходящи за диабетици

8 храни за подобряване на паметта на всяка възраст

4 опасни свойства на бананите, за които не предполагате

Лекар: Това е съставката, която всеки трябва да слага в кафето си

Лекар: Това е един от първите сутрешни симптоми на диабет

Сода за хляб и лимонов сок: Митове и истини за комбинацията

Това е подправка №1 за сваляне на захарта и холестерола

Билката, която е най-добра при висок холестерол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com