X
 
 

Световните лидери за Фидел Кастро

1919 5
Световните лидери за Фидел Кастро
Снимка: Getty Images / Guliver
Смъртта на кубинския лидер Фидел Кастро се превърна в основна международна новина, а много от водещите политически фигури в света побързаха да изкажат своята оценка за живота и делото на Кастро.

Президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнования във връзка с кончината на лидера на Кубинската революция, подчертавайки, че неговото име е символ на цяла епоха в най-новата световна история, предава ТАСС.

„Изградената от него и неговите поддръжници свободна и независима Куба стана влиятелен член в международната общност и беше вдъхновяващ пример за много страни и народи. Фидел Кастро беше искрен и надежден приятел на Русия. Той даде голям личен принос за формирането и развиването на руско-кубинските отношения, на тясното стратегическо сътрудничество във всички области“, се отбелязва в съболезнователната телеграма.

Фидел Кастро олицетворяваше както „надеждите“, така и по-късно „разочарованията“ от Кубинската революция, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд.

„Актьор на Студената война, за кубинците той символизираше гордостта от отхвърлянето на външното господство“, допълни Оланд, намеквайки за опълчването на Кастро срещу САЩ.

Президентът на Мексико Енрике Пена Нието използва „Туитър“, за да изрази своята скръб.

Пена Нието определи лидера на Кубинската революция като „добър приятел на Мексико“, благодарение на когото отношенията между двете държави са били основани на „уважение, диалог и солидарност“.

Фидел Кастро се появи публично навръх 90-годишнината си

Легендарният кубински лидер Фидел Кастро, който навърши 90 години на 13 август 2016 година, се появи публично точно на рождения си ден....

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов заяви, че Кастро е „укрепил“ своята държава по време на „най-тежката американска блокада“.

Горбачов подчерта, че „Фидел Кастро през XX век направи всичко, за да разруши колониалната система и да създаде отношения на сътрудничество“.

„Фидел устоя и укрепи своята държава по време на най-тежката американска блокада, когато имаше огромен натиск срещу него и въпреки това той извади страната си от блокадата на пътя на самостоятелното независимо развитие“, отбеляза Горбачов.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди изрази дълбоки съболезнования на правителството и народа на Куба.

„Фидел Кастро беше една от най-емблематичните личности на XX век. Индия скърби за загубата на този изключителен приятел“, написа в „Туитър“ индийският премиер.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Понеже се перчеше на САЩ, ние от соцлагера го хрантутихме с кървави пари и въпреки това парлатиса Куба.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  А сега хрантутиш анонимни джихадисти, щото си много умен!
  : 2 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  2.1, и дращим руски опорни точки, щото Путя хрантути рублоядни троляци!!
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Пукна един международен комунист-бандит. Той разори цветуща Куба и я докара до просешка тояга. Сега интернационални рублоядни троляци ще се сополивят над гроба му и мрачната му памет.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  И да се 4уди 4овек , защо кубинците са едни от най-щастливите хора в света!
  : 1 !
Последно в Актуално