Заради случаи с туберкулоза: Калифорния Сити обявява извънредно положение

1192
Заради случаи с туберкулоза: Калифорния Сити обявява извънредно положение
Снимка: iStock

Градският съвет на Лонг Бийч, Калифорния, е готов да обяви извънредна ситуация за общественото здраве заради местно огнище на туберкулоза, предава NBC.

Здравният служител на Калифорния Сити, д-р Аниса Дейвис, обяви извънредно положение миналата седмица, след като здравният отдел откри 14 случая на туберкулоза в хотел. Девет пациенти с туберкулоза са хоспитализирани, а един е починал, съобщиха от здравното ведомство. Към понеделник около 175 души са били изложени на заразата и се тестват. От миналата седмица не са регистрирани нови случаи.

„Здравният отдел се финансира предимно с безвъзмездни средства, така че трябва да имаме структура, така че да можем да разполагаме с нашите вътрешни ресурси там, където са най-необходими в момента“, казва Дженифър Райс Епщайн, служител по обществените въпроси на здравния отдел. Здравният отдел на Лонг Бийч казва, че изолира пациенти, които са инфекциозни, лекува ги и им осигурява временно жилище, храна и транспорт, ако е необходимо.

Още: Доклад: Колко здрави са българите и от какво умират най-често?

Хората, които остават бездомни, са изложени на по-висок риск от туберкулоза поради няколко причини, включително употреба на вещества - което може да отслаби имунната система - и живот в претъпкани условия, където е по-вероятно да се разпространи. Основните здравословни проблеми, като диабет, рак и ХИВ, също затрудняват борбата с туберкулозните инфекции.

Недиагностицирана туберкулоза

„Направихме милиони и милиони тестове за Covid и по-малко тестове за туберкулоза“, каза Ричард Чайсън, директор на Центъра за изследване на туберкулозата към университета Джон Хопкинс. „Това означава, че хората са имали туберкулоза, тя не е била диагностицирана и те продължи да го предава на други хора.

Симптомите на туберкулоза обикновено се проявяват до две години след като някой е заразен, така че хората, които са диагностицирани сега, теоретично може да са били изложени на зараза по време на пандемията, казва той. Бактерията, която причинява туберкулоза, може да се разпространи във въздуха, когато някой с активен случай кашля, киха или говори. Често се насочва към белите дробове, така че много хора развиват лоша кашлица, която продължава три седмици или повече, изпитват болка в гърдите или изкашлят кръв или храчки.

Още: Рекорден брой болни от туберкулоза. Каква е причината?

Отчетено е национално нарастване на случаите на туберкулоза, които се увеличават от 2020 г. след 27 години на спад. САЩ регистрираха 9615 активни инфекции миналата година - 16% увеличение спрямо предходната година.

До 13 милиона души в САЩ имат латентна туберкулоза, което означава, че бактериите живеят в тялото, без да ги разболяват. Около 5% до 10% от тези латентни случаи се развиват в активно заболяване, ако не се лекуват. Лечението на активна туберкулоза обикновено включва прием на антибиотици в продължение на поне шест месеца, въпреки че някои курсове могат да отнемат година или повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Блинкен: Ще адаптираме помощта си за Украйна, за да е адекватна на руската агресия

Робърт де Ниро: Доналд Тръмп иска да унищожи САЩ и целия свят (ВИДЕО)

Военен изтребител се разби в САЩ (ВИДЕО)

Умъртяват над 4 млн. пилета в щат в САЩ

Хаити избира нов премиер

Колумбия забранява бикоборството

Венецуела отказа на ЕС да наблюдава президентските избори

САЩ: Нямаме намерение да ескалираме конфликта в Украйна под каквато и да е форма

САЩ: Не подкрепяме използването на американско оръжие от Украйна на руска територия

При обир: Застреляха известен американски актьор (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com