Учени: Сезонът на ураганите в Атлантическия океан ще е извънредно силен

1593
Учени: Сезонът на ураганите в Атлантическия океан  ще е извънредно силен
Снимка: Getty Images

Сезонът на ураганите в северната част на Атлантическия океан, който започва на 1 юни, се очаква да бъде "извънреден" заради силата на бурите.

Очакват се до 7 бури от категория 3 или по-висока, съобщи американската метеорологична агенция NOAА, цитирана от БГНЕС.

Ураганите от категория 3 развиват скорост на вятъра над 178 километра в час и нанасят опустошителни щети на къщи, изкореняват дървета и често прекъсват електроснабдяването и водоснабдяването за дни и дори седмици. Още: Учени искат добавяне на категория 6 за ураганите

"Този сезон се очертава да бъде необичаен в много отношения", каза Рик Спинрад от Националната океанска и атмосферна администрация, който посочи като причина за очакваното увеличаване на броя на бурите топлите температури на Атлантическия океан и условията, свързани с метеорологичното явление Ла Нина в Тихия океан.

Каква е причината?

Спинрад заяви, че причинените от човека климатични промени водят до затопляне на океаните и топене на ледовете на сушата, което води до повишаване на морското равнище, което влошава бурните вълни. Още: Най-силните урагани, които са връхлитали планетата

"Прогнозата за именувани бури - урагани и големи урагани - е най-високата, която NOAA някога е издавала за прогнозата за май", каза Спинрад. "Необходима е само една буря, за да опустоши дадена общност."

Според агенцията общо между 17 и 25 именувани бури могат да се развият с ветрове със скорост над 39 мили в час, включително осем до 13, за които се прогнозира, че ще достигнат силата на ураган.

"Разбира се, това е причина за безпокойство, но не и за тревога", заяви директорът на Националната метеорологична служба Кен Греъм, като призова американците да се подготвят за потенциалното пристигане на бурята.

Скала за силата

Скалата на Сафир-Симпсън определя ураганите от категория 1 като урагани със скорост на вятъра най-малко 74 мили в час, до урагани от категория 5 с ветрове със скорост 157 мили в час или повече.

Сезонът на ураганите в Северния Атлантик продължава от началото на юни до края на ноември.

Океанската топлина в тропическите части на Атлантическия океан и Карибско море създава повече енергия за подхранване на по-силни бури, които могат да бъдат опустошителни както в човешки, така и в материален план, особено в южната част на САЩ.

Ураганът Йен, който удари Флорида през септември 2022 г., причини 152 смъртни случая и загуби на стойност 112,9 млрд. долара.

Затоплянето е факт

Учените предупреждават за изключително натрупване на топлина в Атлантическия океан през последните месеци - състояние, което също е вредно за коралите.

Ла Нина в Тихия океан обикновено подхранва по-интензивен сезон на ураганите в Атлантическия океан, а шансът за формиране на Ла Нина между август и октомври е около 77%, казва Спинрад.

Противоположното метеорологично явление Ел Ниньо се прояви миналата година и имаше тенденция да смекчава активността на ураганите в Северния Атлантик.

Астрид Калдас, старши климатолог в Съюза на загрижените учени, заяви, че крайбрежните общности трябва да бъдат нащрек.

"Изпълненият със забавления летен сезон все повече се превръща във време на страх от опасностите, които ни очакват", каза тя. "Ограничаването на задържащите топлината емисии, които са причина за климатичната криза, е от съществено значение."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Стрелба в аквапарк край Детройт, има ранени деца

Само химикалка и лист: Ето правилата за първия предизборен дебат между Байдън и Тръмп

На срещата на върха в Швейцария: САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за енергийния сектор на Украйна

Кортежът на новоизбрания президент на Мексико претърпя катастрофа

САЩ пратиха ядрена подводница да напомни на флота на Путин в Куба да кротува

"Глас народен, глас Божи": Мъск изпрати торта с този надпис - ето на кого (СНИМКА)

Дезориентиран: Байдън се обърка на срещата на Г-7 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Байдън няма да помилва сина си Хънтър за обвинението за притежание на оръжие

Отвлякоха автобус на градския транспорт в Атланта (ВИДЕО)

Русия ще се намеси в изборите в САЩ, Иран ще е неѝн "агент на хаоса": Bloomberg

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com