Американско издание: Готова ли е Украйна за руска инвазия в Донбас?

5425
Американско издание: Готова ли е Украйна за руска инвазия в Донбас?
Снимка: Getty Images/Guliver

Експерти предупреждават: очаква ни много гореща пролет 2021 г. Макар да е ясно, че Киев няма да може да спечели при всеки сценарий, включващ самозащита срещу „руската инвазия“, той може да „попречи на Москва да проведе блицкриг“ и да постигне бърз резултат. На тази тема е анализът на Марк Епископос в The National Interest.

През последните седмици Кремъл съсредоточи най-голям брой сили и техника от 2014 г. на руско-украинската граница. Подразделения от Западния, Централния и Южен военни окръзи на Русия бяха прехвърлени масово на руска територия, граничеща с оспорвания украински Донбас, и в Крим.

Украински политолог: Байдън счита Путин за убиец, но иска да се срещне с него

Американският президент Джо Байдън предложи на руския си колега Владимир Путин да се срещнат на фона на изостряне на ситуацията в Донба...

На фона на ескалиращото напрежение във връзка с продължаващия конфликт в Донбас военните анализатори продължават да обсъждат дали Русия подготвя нашествие в Украйна. Но как може да изглежда подобно нашествие и какво ще последва? Според един от предложените сценарии, Кремъл би могъл да създаде предпоставки за евентуален конфликт, като официално признае самопровъзгласилите се Народна република Донецк (ДНР) и Луганск (ЛНР). Под предлог за защита на тези проруски сепаратисти (около 640 000 от които вече са получили руско гражданство) от украинската агресия, силите, концентрирани на руските граници, ще започнат да се движат на запад и бързо да завземат територии, контролирани в момента от силите на ЛНР и ДНР, които се поддържат от Русия. Въоръжените сили на Украйна не се намират в изгодно положение, за да противодействат на бързото и относително безболезнено овладяване от Русия на спорния Донбас или дори да ѝ причини осезаеми загуби.

Перспективите за активна партизанска съпротива в Донбас са слаби, а за проукраинските настроения се съобщава, че са незначителни в областите Луганск и Донецк и непрекъснато намаляват още повече.

Отнемането на ДНР и ЛНР ще позволи на руските войски да се приближат до демаркационната линия между Украйна и оспорваната част на Донбас. Кремъл може да спре дотук, използвайки бързите си постижения на бойното поле, за да окаже натиск върху Киев и Запада, както и да ги накара да признаят някаква де юре независимост и де факто - статута на руски протекторат за ДНР и ЛНР, който обикновено прилича на статута на Абхазия след руско-грузинската война през 2008 г.

Ако приемем, че Западът не се намесва военно, тогава единственият проблем, пред който е изправена Русия, ще бъде административният. Спасяването на разрушената от войната инфраструктура на Донбас, както и изплащането на пенсии и предоставянето на медицински грижи на жителите на ЛНР и ДНР ще доведе до огромни разходи от вече изтощената хазна на Кремъл.

Сигнал от Украйна: Русия ще затвори Керченския проток за половин година

Русия (РФ) обяви за предстоящото затваряне до края на октомври 2021 г. на част от Черно море в посока Керченския проток за военни кораб...

В зависимост от обстоятелствата, предхождащи това, Москва може да реши да се придвижи по-навътре във вътрешността на Украйна. Въпреки че е малко вероятно Русия да се опита да превземе Киев, експертите предупреждават, че руската офанзива на запад ще се състои главно от превземането на повечето, ако не и на цялото черноморско крайбрежие на Украйна. Предполага се, че тази операция трябва да започне в Мариупол и да продължи до превземането на Бердянск. В зависимост от мащаба на руските амбиции, настъплението може да продължи до превземането на Одеса, главният украински пристанищен град. Такъв конфликт би бил напълно различен от бързото и безпроблемно поемане на Донбас от Русия.

Тъй като украинските въоръжени сили са значително по-слаби от руските, те вероятно ще насочат всичките си усилия към ожесточена съпротива на руската офанзива. На Русия - дори и с непреодолимо военно превъзходство - ще бъде трудно да установи бързо пълен и безусловен контрол над такава огромна крайбрежна територия. Освен това Одеса не е Донецк. Руските окупационни сили не могат да очакват да бъдат посрещнати като освободители в южните крайбрежни градове на Украйна и трябва да бъдат подготвени за евентуални въстания, последвани от масови цивилни жертви.

Всичко това би могло да спечели на САЩ и Европейския съюз достатъчно време, за да разработят и постигнат съгласие относно политическите отговори, включително военна намеса.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари