Диетолог: Не правете тези неща, ако искате да свалите килограми

2124
Диетолог: Не правете тези неща, ако искате да свалите килограми
Снимка: iStock

Принципно, изменението на теглото, независимо дали в посока отслабване или напълняване, е резултат от енергиен дисбаланс – ако се приемат повече калории, отколкото организмът изгаря, това ще рефлектира в увеличаване на теглото и, съответно, ако се приемат по-малко – теглото ще намалява.

Тук кардиналният въпрос, който засяга онази част от хората, които желаят да поддържат теглото си в нормално определените граници опира до: първо, начина на хранене, вида и калоричността на приеманите храни и второ, степента на физическата активност/тренирането за изразходване на генерираните от организма калории. Перифразирано, въпросът е човек ясно да осъзнае причините, които възпрепятстват поддържането на енергийния баланс та тялото. Ето какво не трябва да правите, за да не провокирате напълняване:

1/ Не поглъщайте машинално храната си, като едновременно вършите нещо друго, защото така се притъпява усещането за засищане, и ще поемете повече от необходимото количество храни, чийто енергиен еквивалент не може да бъде изразходван напълно и ще се натрупва като подкожни мазнини.

2/ Не възприемайте липсата на забележими промени в теглото си като сигнал, че не отслабвате, въпреки грижливо изпълняваните хранителен и тренировъчен режими. Имайте предвид, че този привиден телесен баланс може да е резултат от загуба на мазнини, за сметка увеличаване на мускулната маса.

Здравословна диета при стрес: Как да увеличим енергията с помощта на храна?

Имайте предвид и за възможните денонощни вариации в телесното тегло в границите до 2 кг, което се дължи на вида на храните и времето, когато те са били консумирани. За напредъка в процеса на отслабването може косвено да съдите като съпоставяте поредицата, направени във времето снимки, или/и как дрехите „стоят“ на тялото ви.

3/ Не захранвайте тялото си с „празни калории“, което може да се получи, ако сте подценили контрола върху баланса между изяденото количество и вида на храните и изразходваните калории по време на тренировъчния режим. Не си хапвайте повече след тренировка, тъй като изгорените по време на спортната ви дейност калории са, по правило, по-малко отколкото предполагате.

4/ Не приемате достатъчно богати на протеин (белтъчини) храни (месо, риба, яйца, млечни продукти, ядки, семена, боб и леща), които са важна съставка за ефективното функциониране на организма при забавяне на метаболизма. Имайте предвид, че една богата на белтъчини закуска снижава апетита и намалява чувството на глад. Освен това при такъв хранителен режим се стопира възвръщането на предишното наднормено тегло.

Коя е най-добрата диета за жени?

5/ Не провеждате тренировки с тежести и така не предпазвате тялото си от загуба на мускулна маса, което е неизбежно при забавения метаболизъм вследствие на избрания диетичен хранителен режим.

6/ Нямате качествен нощен сън – не спите достатъчно време или/и често се будите – така възпрепятствате за нормализирането на физиологичните системи на организма ви, което води до напълняване и затлъстяване.

7/ Продължително време не консумирате достатъчно храна, за да задоволявате текущите енергийните нужди на организма, при което прогресивно отслабвате под допустимите здравословни граници. Спрете да намалявате хранителните порции и вместо това прецизирайте менюто си.

8/ Не приемате достатъчно вода, която е необходима за ефективно освобождаване на организма от токсичните отпадни продукти, а освен това спомага за изхвърлянето на задържаните течности в тялото. Стремете се количеството изпита вода да не е по-малко от 2 л.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com