Държавата купи Минната дирекция в Перник за над 7 млн. лева

2206
Държавата купи Минната дирекция в Перник за над 7 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Сградата на Минната дирекция бе придобита от държавата, след като областният управител Людмил Веселинов участва в публичния търг по-рано днес, съобщиха от местната администрация.

През изминалата седмица Веселинов внесъл в НАП документите за участие в търга, а с акт на Министерския съвет целево му е преведена сумата от 7 154 000 лв.

Търгът с тайно наддаване за сградата бе обявен от НАП в началото на октомври на стартова цена 7 151 043 лева.

Сградата е построена през 1932 г. по проект на архитектите Коста Николов и Илия Попов. Външното й оформление е в неокласически стил, интериорът е повлиян от ранната готика.

Намира се в центъра на града и е една от забележителностите му. Притежава статут на единична недвижима културна ценност от национално значение.

На партера й има музей на минното дело. На всеки от трите й етажа има по 28 кабинета. Разгънатата й застроена площ е 5 624 кв. метра, към има и урегулиран поземлен имот с площ от 2 590 кв. метра.

С част от средствата, предоставени на областния управител, за да участва в търга, е предвидено да се обезпечат битовите разходи по поддръжката на сградата до края на годината.

“Минната дирекция ще бъде прехвърлена за управление на Областна администрация – Перник, в идните дни се очаква тя да бъде предадена за стопанисване на Община Перник. Придобиването на сградата от държавата увенча с успех съвместните усилия, които институциите в града положиха за това тя да бъде достъпна за широката общественост“, уточняват от общината.

От там припомнят, че кметът Станислав Владимиров е поел инициативата тази сграда да стане държавна или общинска собственост. .

„Само за няколко дни доброволците на кампанията събраха над 10 000 подписа от перничани в подкрепа на това. Кметът и областният управител обсъдиха и какви функции да изпълнява сградата. Част от основните идеи са тя да приюти музейни експозиции, картинна галерия, ритуална зала. Част от пространствата могат да бъдат използвани и за представителни нужди на институциите в града.

Минната дирекция е перлата в короната на наследството, с което мината е оставила дълбок белег в историята на града ни, превърнала се в неповторим паметник на културата. Построена е като Национално седалище на Мини Перник, които тогава управляват 83% от всички мини в България. Тя има оригинална архитектура в неокласически стил с издълбани минни символи и часовникова кула, свързана чрез уникален механизъм „Бреге” с 30 други часовници в сградата. Вътрешните пространства са решени в готически стил, с богато орнаментирани тавани и сводове“, допълват още от местната администрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Разлив на живак от изоставена раница в Перник

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 14 МИР - Перник

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 14 МИР - Перник

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 14 МИР - Перник

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 14 МИР - Перник

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 14 МИР - Перник

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com