Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

1579
Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Рекорден брой участници ще представят своите традиции и обичаи в юбилейното 30-о издание на Международния фестивал на маскарадните игри (МФМИ) "Сурва", който се открива тази вечер в Перник.

Очакват се над 10 хил. участници, сред които и 17 чуждестранни маскарадни групи, да бъдат гости на събитието, което ще продължи до неделя - вижте цялата програма ТУК.

Проявите започват тази сутрин с откриването на Научна конференция на тема "Маскарадът и локалната общност" в Регионалния исторически музей (РИМ). Половин час по-късно ще отворят врати творчески ателиета и маскарадни работилници за деца в Общинския младежки дом.

Още: Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Днес ще се проведе и младежкото дефиле "Сурвакариада", в което ще участват 1100 ученици от пернишки училища. Точно на обяд ще бъде даден старт на конкурсните дефилета с маскарадни групи от цялата страна. По същото време в галерия "Кракра" ще бъде представена и традиционната съвместна изложба на художници от Перник - "Сурва арт".

 

Официалната церемония по откриването на фестивала ще е довечера от 18:00 ч. с грандиозен спектакъл и със специални изненади.

По време на трите празнични дни в Мемориала на миньорския труд в центъра на Перник ще бъде обособена отопляема зона за забавления и събития, където след откриването на "Сурва" двама известни диджей ще зарадват почитателите на електронната музика със свои авторски клубни парчета.

Още: Кукери и плашилки изгониха злите сили и в чудомировото село Турия (СНИМКИ)

През съботния и неделния ден в Мемориала също се очакват множество атракции и активности. Сред тях са интерактивни игри и анимации за деца и родители, както и съвместен фолклорен концерт с участието на танцов клуб "Калина" Брезник, фолклорна формация "Ритмика" Благоевград и "Виво Монтана".

Освен маскарадните дефилета през трите дни гостите на Перник могат да посетят и изложбите на РИМ, както и единствения на Балканския полуостров Подземен минен музей, който е изграден в първите минни галерии в България. На метри от музея е и сградата на Минната дирекция, чийто интериор впечатлява със своето богатство и интересна архитектура. В сградата могат да бъдат посетени и експозициите подредени специално за празника. Любителите на историята могат да се потопят в миналото и чрез посещение на средновековната Пернишка крепост, пише БТА.

МФМИ "Сурва" в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Той се организира от Община Перник от 1966 г., а през 2015 г. обичаят "Сурова", характерен за Средна Западна България, е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, а БТА е сред основните му медийни партньори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Части от Перник са без парно и топла вода заради авария

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com